چگونه فرمت بندی مقاله انجام میشود؟
6 دقیقه
به طور معمول همیشه هر تخصصی چهارچوب و قوانین خاص خودش را دارد. از این رو تولید محتوا هم از این قائده مستثنی نیست. یکی از مواردی که در این زمینه باید آ ن را رعایت کنید، فرمت و ساختار مقالات است. برای اطلاعات بیشتر باید بدانید که فرمت یعنی شکل و شمائل و حالتی که مقاله دارد. رعایت کردن این موارد در مقاله امری ضروری محسوب میشود. به همین دلیل شما باید در نگارش و ویرایش مقالات علمی به اصول و قوانینی از قبل تعیین شده پایبند باشید. برای اینکه بیشتر با موضوع فرمتبندی مقاله آشنا شوید با این مقاله از رایاپارس همراه باشید تا در مورد این موضوع اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
فرمتبندی مقاله چیست؟
برای اینکه بتوانید فرمتبندی مقاله را به نحوه صحیحی انجام دهید، ابتدا لازم است تا مقاله را کامل بنویسید؛ در پایان کار هم نوبت به پیرایش مقاله میرسد. حال سوال اینجاست که پیرایش مقاله چیست؟ شما دراین حالت باید مقاله را به بهترین شکل ممکن ویرایش کنید تا کاربری که این مقاله را میخواند بیشترین میزان دریافت اطلاعات را از آن داشته باشد. یکی از عواملی که در این زمینه میتواند به کمک شما بیاید، همین فرمتبندی مقاله است. در نتیجه قبل ازاینکه مقاله خود را به زورنالهای بینالمللی ارسال کنید، ابتدا لازم است تا فرمتبندی مقاله را روی آن انجام دهید.
لازم است بدانید که اگر مقاله خود را به شکل صحیح مورد پسند ژورنال مربوطه در نیاورید، ممکن است که مقاله شما مورد قبول آنجا واقع نشود. برخی اوقات مشاهده شده است که محتوای یک مقاله از استاندارد بالایی برخوردار بوده است، اما فرمتبندی آن به درستی انجام نشده است، به همین دلیل مقاله از طرف ژورنال مربوطه رد شده است. در نتیجه اگر میخواهید مقاله خود را به یک ژورنال معتبر ارسال کنید، لازم است تا فرمتبندی مقاله را به درستی روی آن پیاده سازی کنید. در کنار این موارد، ژورنالهای معتبر به کپی نبودن مقالات هم خیلی اهمیت میدهند؛ از این رو لازم است تا مقاله خود را با استفاده از ماشین بازنویسی محتوا یا ابزار بازنویسی محتوا باز نویسی کنید.
چند نوع فرمتبندی مقاله وجود دارد؟
به صورت کلی هر مقاله دارای دو نوع فرمتبندی است:
- فرمت محتوایی؛
- فرمت ساختاری.
اگر میخواهید در مورد فرمت محتوایی اطلاعات کسب کنید، باید بدانید که تشکیل شده از فرمت و ساختاری است که هر نویسنده در نوشتن مقاله خودش آنها را در نظر میگیرد. البته باید بدانید که فرمتبندی از نظر هر مجله ممن است متفاوت باشد، به همین دلیل باید به این موضوع توجه کنید که مجله مورد نظر شما چه نوع فرمت محتوایی را در نظر گرفته است؛ همچنین شما باید طبق همان اصول شروع به نوشتن مقاله خود کنید.
بخش فرمت ساختاری یکی از بخشهای مهم مقاله است که هر مجله ممکن است نظر متفاوتی داشته باشد، به همین دلیل باید به این بخش به طور کامل دقت کنید. به عنوان مثال هر موسسه و مجله ممکن است نگارش و چارچوب ساختاری و ظاهری خاص خودش را داشته باشد، پس لازم است که این موضوع با دقت توجه کنید و آن را روی مقاله خود پیاده سازی کنید. برای این کار باید فرمت ساختاری فونت، انداره نگارش کلمات، شیوه منبعدهی، ترتیب بخشها و شیوه حاشیه درست کردن و کادر برای متن را طبق نظر ژورنال مربوطه تعیین کنید.
نحوه انجام فرمتبندی مقالات چگونه است؟
برای اینکه به فرمتبندی خاص هر ژورنال دست پیدا کنید، ابتدا لازم است به سایت مربوط به آن مجله بروید؛ زیرا در سایتهای خودشان فرمتبندی خود را مشخص مینمایند. از این رو شما به راحتی میتوانید نکات فرمتبندی را دریافت نموده و در مقاله خود پیادهسازی نمایید.
ساختار هرمقاله چگونه است؟
برای اینکه بدانید ساختار هر مقاله به چه شکل است، ابتدا لازم است بدانید تمام مقالات تقریبا به یک شکل هستند؛ اما بسته به نوع این که مقاله تحقیقی/پژوهشی، مروری و ... باشد، فرمت آن بر حسب نیاز شامل کمی تغییرات میشود.
بعضی از افراد برای اینکه مقاله پژوهشی خود را ارسال کنند، شاید هنوز ندانند که یک مقاله پژوهشی ساختارش به چه شکل است، به همین دلیل ساختار آن را در زیر شرح میدهیم:
- عنوان؛
- اسامی نویسندگان؛
- چکیده؛
- کلمات کلیدی؛
- مقدمه؛
- بیان مساله؛
- مبانی نظری (چارچوب)؛
- فرضیهها یا پرسش؛
- مواد و روشها؛
- نتایج بحث؛
- نتیجهگیری؛
- منابع؛
- پیوست.
همچنین مقالات مروری هم باید طبق ساختار خاص خود پیادهسازی شود، از این رو بهتر است که فرمتبندی مقالات مروری را هم بدانید؛ برای این کار نیاز است تا به موارد زیر دقت کنید:
- عنوان؛
- چکیده؛
- مقدمه؛
- بیان مسئله؛
- حکم؛
- تعریف مفهومها/ روش یا رویکرد مطالعاتی/ نقد؛
- روششناسی؛
- مبانی نظری؛ نتیجهگیری از مبانی نظری؛
- بحث و نتیجهگیری؛
- منابع.
برای بهتر درک کردن این موضوعات، هر کدام را به طور اختصاصی توضیح میدهیم:
عنوان
عنوان هر مقاله در واقع نشان میدهد که موضوع مقاله در مورد چیست.
اسامی نویسندگان
اسامی نویسندگان باید به طور کامل با عنوان عنوان "نام" و "نام خانوادگی" به همراه شغل و مدرک تحصیلیشان درج شود. در کنار این موارد باید دانشگاه محل تحصیل و نویسندهای که مکاتبات با وی انجام میگردد هم به ژورنال مربوطه با علامتی مانند ستاره درج شود.
چکیده
برای اینکه بتوانید بهترین چکیده را در مقاله خود بنویسید، باید بدانید که به طور معمول طول آن را حداکثر 300 کلمه در نظر میکیرند، اما بهتر است قبل از نوشتن آن به ژورنال مربوطه مراجعه شده و ببینید که طول مد نظر آنها چقدر است. در چکیده معمولا فرآیند تحقیق و نتیجه بدست آمده اشاره مختصری میشود.
کلمات کلیدی
کلمات کلیدی را میتوان یکی از بخشهای مهم مقاله دانست که نباید بیشتر از 10 کلمه شود. این کلمات در واقع واژههایی بخصوصی هستند که شناخت و یافتن مقاله در جهت رسیدن به موضوع مورد نظر کمک مینمایند.
مقدمه
برای بهتر متوجه شدن مقدمه باید بدانید که در این قسمت معرفی مقاله جای میگیرد و به روش تحقیق و گردآوری اشاره میشود.
بیان مسئله
شما از طریق این بخش میتوانید هدف خودتان را به طور صریح و شفاف به مخاطبان اعلام نمایید.
مبانی نظری
در قسمت مبانی نظری شما باید مفاهیم اصلی و بنیادی مقاله را بیاورید، همچنین در این بخش میتوانید مبانی نظری سایر نویسندگان را هم نقد نمایید.
فرضیهها یا پرسش
در این قسمت هم میتوانید پرسشها و عباراتی را مطرح نمایید که در مقاله به صحت آنها میرسید و جوابشان مشخص میشود.
مواد و روشها
در این بخش باید توضیح دهید که کدام از روشهای کمی یا کیفی را در مقاله خود به کار بردهاید.
نتایج و بحث
شما در این بخش قادر هستید تا در مورد نتایج تحلیلی صحبت نمایید، اما برای نوشتن آن باید توجه داشته باشید که صداقت و شفافیت حرف اول را میزند.
نتیجهگیری
شاید بتوان گفت که این بخش یکی از مهمترین قسمتهای مقاله است، از این رو شما باید چکیده کل مقاله را در آن بنویسید یا در آن عنوان کنید که چگونه یافتههای شما در عمل قابل استفاده هستند.
منابع
همانطور که تا به حال متوجه شدید، صداقت و شفافیت حرف اول را در ژورنالهای بینالمللی میزند. به همین دلیل شما باید از هر منابع و مراجع دست اولی که در مقاله خود از آنها بهره بردهاید، قید کنید. این کار شما ارزش مقالهتان را بالا میبرد.
سخن تکمیلی
برای اینکه بتوانید مقاله خود را به تایید ژورنالهای بینالمللی برسانید، بهتر است که تمام موارد گفته شده در این مقاله را در فرمتبندی مقاله خود رعایت کنید. در کنار این موارد حتما لازم است که به سایت مربوطه هر ژورنال هم سری بزنید تا اطلاعات فرمتبندی تکمیلی را در مقاله خود پیادهسازی کنید. همچنین برای کپی به نظر نرسیدن مقاله خود نیاز به بازنویسی محتوا داشتید، لازم است تا ابزار تولید محتوا شرکت رایاپارس هم بهره ببرید.