CDN یا شبکه ی توزیع محتوا چیست؟
4 دقیقه
شاید اکثر سئو کاران CDN را به عنوان شبکهای از سرور های مختلف که در نقاط مختلف جهان قرار دارند و موظف اند، اطلاعات سایتی را که به این فناوری مجهز است از نزدیک ترین سرور به موقعیت جغرافیایی کاربر ارسال کنند، شناخته باشند اما نمی توان کتمان کرد که CDN یا شبکه توزیع محتوا با بهره گیری از یک Firewall بسیار قدرتمند قادر است تا در کمترین زمان حمله هایی که به سایت شما می شود را تشخیص داده و آنها را نابود کند و بدین شکل نقش بسیار پر رنگی در افزایش امنیت و سئو سایت شما داشته باشد. در ادامه با همراه باشید تا به صورت تخصصی تر به تشریح مفهوم CDN بپردازیم.
معرفی CDN یا شبکه توزیع محتوا
CDN کوتاه شده عبارت Content Delivery Network با مفهوم فارسی شبکه توزیع محتوا، یک تکنولوژی بسیار کاربردی است که تاثیر بسزایی در بهبود عملکرد و افزایش سرعت بارگذاری سایت ها دارد. با استفاده از تکنولوژی CDN سرعت ارسال اطلاعات به کاربران افزایش یافته و زمان بارگذاری صفحات نیز تا حد زیادی کاهش می یابد. در ادامه به تشریح مکانیزم عملکرد CDN، مزایا و معایب و نحوه فعال سازی آن می پردازیم.
تشریح مکانیزم عملکرد CDN
گفتیم سرویس CDN تاثیر بسزایی روی بهبود عملکرد و افزایش سرعت سایت ها دارد. اما سوال اینجاست که شبکه توزیع محتوا با چه مکانیزمی و چگونه موجب بروز این نتایج می شود:
شبکه توزیع محتوا یا همان CDN تمامی سرورهای شبکه جهانی اینترنت را پوشش میدهد. بنابراین زمانیکه شما این سیستم را برای سایت خود فعال میکنید، این سرویس از روی اطلاعات قابل دانلود سایت شما (مانند فایل کد های CSS، فایل کدهای Java script، فایل های مولتی مدیا و … ) و یا به عبارتی دیگر از محتوای استاتیک وب سایت کپی گرفته و بر روی nodes یا سرورهای مختلف خود(که در نقاط مختلف دنیا نیز پرامنده شده اند) ذخیره می کند. حال زمانیکه یک کاربر از هر نقطه ی دنیا وارد سایت شما شود، می تواند محتوای سایت شما شامل تصاویر و متون را از نزدیک ترین سرور نزدیک به خود دریافت میکند و مستقیما به هاست یا سرور شما متصل نمیشود. این کار موجب افزایش چشمگیر سرعت بارگذاری سایت و درنهایت بهبود فوق العاده سئو سایت شما خواهد شد.
به طور کلی میتوان CDNها را به دو دسته تقسیم کرد:
CDNهای عمومی: برخی از CDNها مثل Cloudflare کل سایت را کپی کرده و ارائه میدهند.
CDNهای تخصصی: برخی دیگر از CDNها روی محتوای خاص مثل مولتیمدیا و فایلهای ثابت مثل کدهای جاوااسکریپت (JavaScript) و CSS تمرکز دارند.
تکنولوژی CDN برای آن دسته از سایت هایی که کاربرانی از نقاط جغرافیایی مختلف دارند می تواند مثل یک بمب انرژی زا در افزایش سرعت سایت عمل کند.. با توجه به اینکه سایتهای ایرانی معمولا سرور و هاست خود را از خارج و کشورهایی مانند آلمان و آمریکا تهیه میکنند و عموم بازدیدکنندگان از داخل کشور هستند استفاده از CDN میتواند بسیار موثر باشد. برای تعیین تاثیر CDN بر سرعت سایت میتوانید عملکرد خود را با ابزارهایی مانند Pingdom و GTmetrix بعد و قبل از فعال سازی بررسی و مقایسه کنید.
مزایای استفاده از CDN
- سرعت بیشتر سایت و افزایش رضایت بازدیدکنندگان
- بهبود وضعیت سئو سایت
- کسب رتبه بهتر در نتایج جستجوی گوگل
- کاهش مصرف پهنای باند و ترافیک هاست
- افزایش تعداد صفحات بررسی شده در روز توسط روبات های گوگل
معایب استفاده از شبکه تحویل محتوا
استفاده از شبکه تحویل محتوا در کنار مزایایی که دارد دارای معایبی نیز هست. در واقع شبکه تحویل محتوا برای سایت هایی که بازدید کننده زیادی ندارد به هیچ وجه به صرفه نیست. اکنون معایب استفاده از شبه تحویل محتوا (CDN) را با هم بررسی می کنیم.
عدم صرفه اقتصادی برای سایت های با بازدید کم
تاخیر در اعمال تغییرات در سایت: سایت هایی که از شبکه تحویل محتوا بهره می برند باید تغییرات سایت خود را توسط شرکت ارائه کننده CDN انجام دهند که این مسئله کمی زمان بر است. به خصوص برای سایت هایی که به طور مداوم در حال اعمال تغییرات بر روی سایت خود هستند. فرض کنید در طراحی سایت خبری از این سرویس استفاده شده باشد. مدیر سایت ممکن است بخواهد مطالب زیادی را به صورت لحظه ای در سایت خود قرار دهد. مسلّماً با مشکل عنوان شده این کار امکان پذیر نیست.
روش های خرید سرویس CDN
این سرویس را هم به صورت رایگان و هم به صورت غیر رایگان می توانید برای وب سایت خود تهیه کنید. در حال حاضر هیچ شرکتی در ایران سرویس CDN را ارائه نمیدهد و معروفترین نمونه های خارجی که خرید از آنها مشمول پرداخت هزینه است عبارتند از MaxCDN، VPS.net و Amazon Cloudfront که در میان آنها بهترین شرایط هزینه ای را MaxCDN دارد.
معرفی شرت هایی که خدمات CDN را به صورت رایگان ارائه می کنند.
در این میان سویس هایی هم هستند که سرویس های شبکه توزیع محتوای عمومی (CDN) را به صورت رایگان ارائه می کنند که در ادامه آنها را معرفی می کنیم.
- سرویس CDN گوگل
- سرویس CDN مایکروسافت
- سرویس jsDelivr CDN
- سرویس cdnjs CDN
- سرویس jQuery CDN
سخن آخر
قبل از به کارگیری هر کدام از سرویس های یاد شده بهتر است ابتدا یک تحقیق جامع درباره آنها انجام دهید و به بازخورد های دیگر مشتریان در مورد عملکرد این سرویس ها توجه داشته باشید. از این طریق می توانید مطمئن شوید که سرویس مورد استفاده ی شما قابل اعتماد بوده و در عملکرد سایتتان خللی وارد نمی کند.