چگونه باید اصول نگارش فارسی را در متون فارسی رعایت کرد؟
6 دقیقه
امروزه نسب به گذشته حوزه نویسندگی دچار گستردگی بسیاری شده است، به همین دلیل میتوان در سبکهای مختلف نویسنده یافت. این حوزهها شامل: رمانها و داستانها، نوشتههای خبری، نوشتههای علمی و پژوهشی و .. میباشند که باهم تفاوت دارند. اما مهمترین بخش این موضوع این است که شما باید نحوه نوشتن در هر سبک را بیاموزید. شما در اولین قدم باید ابتدا هدف خود را مشخص کنید، سپس در دومین مرحله باید با توجه به نوع نوشته خود اصول نگارش را مطالعه کرده و به سوی هدف خود قدم بردارید. در این مقاله از رایاپارس همراه ما باشید تا اصول نگارش فارسی را بیاموزید.
اصول نگارش فارسی
اهمیت رعایت اصول نگارشی به حدی بالاست که میتوان آن را به عنوان کلیدیترین و مهمترین بخش نویسندگی دانست. به این دلیل که هرچقدر هم شما نویسنده قابل و با ا ستعدادی باشید، باز هم اگر نکات نگارشی را در نوشته خود رعایت نکرده باشید؛ خواننده هنگام خواندن نوشته شما متوجه متن نشده و اصولا درکی از مطلب نمیتواند داشته باشد. به همین دلیل برایش جذابیتی نداشته و آن را نامفهوم میداند، از این رو شما باید این اصول به خوبی روی متن خود پیادهسازی کنید تا برای همه خوانندهها جذاب باشد.
برای اینکه بهتر متوجه منظور مطلب شوید، باید مثالی را برایتان بازگو نماییم. در دنیای اینترنت کتابهای زیادی در مورد حوزههای مختلف وجود دارد. فرض کنید فردی به دنبال موضوع منحصر به فرد خود در اینترنت است، قطعا با کتابهای زیادی در دنیای اینترنت روبرو خواهد شد، اما حقیقت ماجرا آنجاست که افراد زیادی حوصله وقت گذاشتن و خواندن این کتابها را ندارند، به همین دلیل سعی میکنند که نیاز خود را از طریق صفحات اینترنتی و شبکههای مجازی رفع نمایند. با توجه به همین دلیل ماهم تمام نکاتی که لازم است برای نگارش رعایت بکنید را در این صفحه آوردهایم، همراه ما باشید تا به شرح آنها بپردازیم.
چگونه میتوان اصول نگارشی را آموخت؟
راههای زیادی وجود دارد که از طریق آن بتوانید اصول نگارشی را بهتر بیاموزید، اما لازم است تا در این مورد چند نکته را به خاطر بسپارید. برای اینکه بتوانید مهارت خود را در این زمینه تقویت کنید، بهتر از هرکاری تمرین در این زمینه است. همچنین در این زمینه باید اصول نگارش فارسی را رعایت کنید. در این زمینه موارد زیر میتواند به شما کمک بسزایی داشته باشد:
- هرچقدر که میتوانید کتاب بخوانید
- تا میتوانید در نوشتن تمری کنید و متن بنویسید
- سعی کنید املای درست کلمات را یاد بگیرید
- اصول نوشتن را به خوبی بیاموزید
- غلط نوشتن باعث نامفهوم شدن جمله میشود، به همین دلیل سعی کنید غلط ننویسید
- تمرین رسم الخط از جمله موارد مهم است
- در پایان هم نظر ما این است که محتوا خود را با استفاده از ابزار تولید محتوا، بازنویسی کنید تا به عنوان محتوای کپی شناخته نوشد.
کاربرد درست علائم در اصول نگارش فارسی
نقطه (.):
هر موقع در متن نقطه میآید یعنی جمله به پایان رسیده است و این مورد بعد از حروف اختصاری و مخففها هم ممکن است به کار برده شود. به یاد داشته باشید که نقطه به هیچ وجه در اشعار به کار برده نمیشود.
ویرگول یا کاما (،)
هر زمان در متن نیاز داشتید که به خواننده مفهوم مکث و توقف کردن را بدهید، بهتر است از ویرگول یا کاما استفاده کنید. این کار باعث میشود تا خواننده بتواند راحتتر مفهوم متن شما را درک نماید، همچنین به درست و روان خواندن متن کمک بسزایی انجام میدهد. لازم است بدانید همانطور که استفاده از ویرگول در متن باعث بهتر خواندن آن میشود، استفاده بیش از حد از ویرگول هم میتواند جلوه زشتی به متن بدهد؛ در نتیجه سعی کنید که در استفاده از آن افراط نکنید.
ویرگول بیشتر در قسمتهای از متن قرار میگیرد که از لحاظ دستوری شبیه به هم هستند و نقش آنها یکی است. این کار باعث میشود تا شما کمتر از کلمه "و" استفاده کنید و متن زیباتری داشته باشید. برای مثال محمد، علی، رضا و محسن در یک گروه قرار دارند.
نکته: هیچوقت بعد یا قبل از کلمههایی همچون: تا، که، و، اگر، یا، هم، اما، ولی، چون، زیرا، بنابراین، پس، اگر از ویرگول استفاده نکنید.
نقطه ویرگول (؛)
این نشانگر به خواننده این مفهوم را منتقل میکند که جمله نقش مکملی، پیرو یا متمم دارد. ما مثل هم هستیم؛ زمانی که لبخند میزنیم.
علامت سوال (؟)
موقع نوشتن اگر به جملهای رسیدید که سوالی تمام میشد، میتوانید بعد از تمام شدن جمله این علامت را به کار ببرید. ضمنا به یاد داشته باشید که اگر در مورد جملهای شک و تردید داشتید میتوانید علامت سوال را داخل پرانتز بگذارید.
علامت تعجب و عاطفه (!)
زمانی میتوانید از این کلمه استفاده کنید که جمله شما بار عاطفی به همراه داشته باشد. همچنین علاوه بر این موقعیت، زمانی میتوانید از این اختصار کمک بگیرید که اسمی را مخاطب قرار میدهید. مانند خدایا! از درخواست کمک دارم.
دو نقطه (:)
در اصول نگارش فارسی زمانی از دو نقطه استفاده میشود که میخواهید از شخصی نقل قول بیاورید یا میخواهید توضیح اضافی بدهید.
نکته: در عنوان متنها نیازی نیست که از دو نقطه استفاده کنید.
گیومه («»)
تنها زمانی میتوانید از این علامت استفاده کنید که میخواهید نقل قول مستقیمی از یک شخص بیاورید. همچنین در زمان دیگری هم میتوانید استفاده کنید، آن هم موقعی است که میخواهید روی کلمات مهم، فنی یا تخصصی که برای اولین بار در جمله آوردهاید، تاکید داشته باشید.
خط فاصله یا خط تیره (-)
کاربرد خط فاصله یا خط تیره در اصول نگارش فارسی این است که میتواند زمانی استفاده کنید که میخواهید به جمله بیفزایید. همچنین بعد از جملاتی میآیند که حالت معترض گونه داشته باشند. مانند دعا و نفرین که معمولا میان دو خط فاصله قرار میگیرند.
کاربرد دیگری که میتوان برای خط فاصله دانست، زمانی است که در نمایشنامه میخواهند از آوردن اسم فرد به طور مکرر جلوگیری کنند، از خط تیره استفاده میکنند. بعضی اوقات هم بعد از اعداد استفاده میشود و بین دو عدد هم معمولا خط تیره میگذارند. همچنین بهتر است بدانید که ما بین بعضی از کلمات و عبارات جمله و دستهبندی کلمات هم به کار برده میشود.
سه نقطه (...)
سه نقطه معمولا زمانی در متن استفاده میشود که نویسنده میخواهد نشان دهد که قسمتی از جمله حذف شده است. همچنین برای بیاحترامی نشدن به اسم مقدس خداوند هم از این علامت استفاده میکنند، به عنوان مثال ماشاءا... چه زود بزرگ شدهای.
پرانتز یا کمال (())
کاربرد پرانتز در اصول نگارش فارسی زمانی معنا پیدا میکند که نویسنده میخواهد جمله فرعی در مورد متن اضافه نماید. به این صورت که برای مثال بیشتر یا توضیحات تکمیلی از این علامت استفاده میشود. همچنین در موقعیتهای دیگری مانند: عبارت توضیحی، معنای واژه، نشانه اختصاری، ذکر تلفظ و عبارت، ترجمه کلمات، جملههای دعایی و نفرینی و همچنین نوشتن علامات استفاده میشود.
نکته: این موضوع را به یاد داشته باشید که اگر عبارت داخل پرانتز حذف شود، نباید به معنا و مفهوم جمله خللی وارد شود.
قلاب یا کروشه ([])
در اصول نگارش فارسی، زمانی باید از کروشه استفاده کنید که میخواهید نوشته بین قلاب را به متن اصلی اضافه نمایید.
جمعبندی
اگر میخواهید به متن خود جلوه زیباتری بدهید که خوانندگان بتوانند به راحتی آن را درک کرده و متوجه منظور شما شوند، بهتر است که اصول نگارش فارسی را در متن خود پیادهسازی کنید. زمانی که شما به این اصول و قوانین پایبند باشید حرفهای بودن شما را به مخاطب میرساند، همچنین موجب میشود تا به درستی مطلب را به ذهن خواننده منتقل کنید. همواره سعی کنید در راه نویسندگی از مطالب کپی استفاده نکنید، به همین منظور لازم است تا از ماشین بازنویسی محتوا و مزایای آن بهرهمند شوید.