سایت مپ Sitemap یا نقشه سایت چیست؟
4 دقیقه
تصور کنید وارد یک شهر جدید شده اید و یا می خواهید وارد یک جنگل ناشناخته شوید، برای آنکه سر درگم نشوید و نگرانی و استرس را تجربه نکنید نیاز به یک نقشه راه دارید. با استفاده از این نقشه می توانید قسمت های مختلف یک شهر را بررسی کنید و به هر جا که دوست دارید بروید، بدون آنکه سردرگم شوید و یا زمان و هزینه اضافی صرف کنید. برای جنگل هم به همین شکل است. اگر یک راهنمای راه داشته باشید دیگر ترس از گم شدن در جنگل را نخواهید داشت. این داستان در مورد سایت و خزنده های گوگل نیز صدق می کند. برای دسترسی راحت تر خزنده ها و ربات ها، هر سایتی باید یک نقشه داشته باشد که به آن سایت مپ Sitemap گفته می شود. برای آشنایی با نقشه سایت، نحوه ساخت و کاربرد آن با ما همراه باشید.
سایت مپ یک فایل حاوی تمام ادرس های سایت است. این فایل تمام لینک ها و ساختار سایت را در اختیار موتور جستجو قرار می دهد. از طریق این فایل است که کرالرهای موتور جستجو به صفحات مختلف سایت دسترسی دارند و می توانند آنها را ببینند. اما این خزیدن به معنای ایندکس شدن صفحات نیست و گوگل اعلام کرده است که خزش صفحات موجود در سایت مپ توسط خزنده ها، ایندکس شدن آن را تضمین نمی کند. نقشه سایت اولین بار در سال 2005 به برنامه نویسان معرفی شد و از آن پس به تدریج شرکت های بزرگی همچون یاهو به آن پیوستند.
چه سایت هایی به سایت مپ Sitemap نیاز دارند؟
همه سایت ها بهتر است که سایت مپ داشته باشند تا موتور جستجو و خزنده هایش بتوانند تمام صفحات موجود در آن را شناسایی کرده و در زمان نیاز، آنها را به کاربران معرفی کنند. اما اگر وب سایت شما بسیار بزرگ است sitemap به شما کمک می کند تا گوگل صفحاتی که به روز رسانی شده و یا جدیدا اضافه کرده اید را شناسایی کند. همچنین اگر سایت شما حاوی محتوای آرشیو شده بسیار است که احتمالا با یکدیگر مرتبط نیستند، وجود سایت مپ برای شما یک ضرورت است. برای سایت هایی که تازه راه اندازی شده اند و بک لینک های زیادی ندارد، Site map بسیار مفید است . اینها تنها مواردی نیستند که ضرورت استفاده از نقشه سایت را بیان می کنند. با استفاده از این فایل شما می توانید به گوگل بفهمانید چه صفحاتی را ببیند، چه صفحاتی را کرال نکند. از طرف دیگر می توانید مشخص کنید که سایت شما هر چند وقت یکبار اپدیت می شود. حتی میزان اهمیت برخی از صفحات نسبت به سایر صفحات را می توان در این فایل مشخص کرد. بنابراین می توان گفت سایت مپ مانند یک ابزار عمل می کند که صفحات اپدیت شده و یا تازه به وجود آمده را به موتور جستجو نشان می دهد.
انواع نقشه سایت sitemap چیست؟
نقشه سایت از نظر ساختار انواع مختلفی دارد که سایت مپ XML و HTML انواع شناخته شده آن هستند. در این بخش قصد داریم این دو ساختار را معرفی کرده و تفاوت هایشان را ذکر کنیم.
نقشه سایت HTML: این ساختار بر مبنای زبان نشانه گذاری ابری است و مخفف Hyper Text Markup Language است. نقشه سایت HTML حاوی اطلاعاتی در مورد تماما صفحات یک وب سایت است و نشان می دهد هر کدام در کجای سایت قرار گرفته اند. مخاطبین قادر به دیدن این نقشه هستند و به راحتی می توانند به صفحات مختلف سایت دسترسی داشته باشند. تصور کنید یک سایت دارای هزاران URL است که از با استفاده از نقشه سایت HTML تمام این یو آر ال ها را دسته بندی نموده و در اختیار کاربران قرار داده است. کاربران وقتی وارد سایت می شوند و با انبوهی از محتو و صفحه مواجه است، ممکن است سردرگم شده و نتوان آنچه می جوید را پیدا کند. سایت مپ HTML به آنها کمک می کند تا به راحتی به قسمت های مختلف سایت دسترسی داشته باشند. همچنین سایت مپ رتبه سایت برای کلمات کلیدی موردنظر را بهبود می بخشد زیرا سبب لینک سازی داخلی بین صفحات یک سایت می شود.
نقشه سایت XML: سایت مپی که با استفاده از پروتکل XML ساخته شده باشد، تنها برای خزنده های موتور جستجو قابل رویت است و کاربر نمی تواند آن را ببیند. همه موتورهای جستجوی مهم و بزرگ پروتکل XML را برای نقشه سایت پذیرفته اند. این واژه مخفف عبارت Extensible Markup Language می باشد. در این فایل می توان دستورهایی را قرار داد و از خزنده و ربات های گوگل یا موتور جستجو درخواست کرد طبق دستورات، کرال صفحات سایت را انجام دهند. لازم به ذکر است که سرعت ایندکس شدن صفحات توسط موتور جستجو تا حد زیادی به وجود سایت مپ وابسته است.
چگونه سایت مپ بسازیم؟
برای ثبت و استفاده از sitemap اولین راه آن است که از ابزار سایت مپ در سرچ کنسول استفاده کنید. اگر سایت شما وردپرسی است می توانید از افزونه های وردپرسی مانند یواست Yoast استفاده کنید و سایت مپ را ساخته و به گوگل معرفی کنید. راه دیگر افزودن سایت مپ استفاده از فایل روبوتس robots.txt است.
سخن آخر
با مفهوم سایت مپ sitemap در این مقاله از رایا پارس آشنا شدیم و دریافتیم که این فایل چه کاربردی دارد. بنابراین فراموش نکنید حتما از وجود این فایل برای سایت خودتان اطمینان حاصل کنید. اگر سایت مپ برای سایت شما وجود داشته باشد علاوه بر اینکه بر بهبود سئو تاثیرگذار است، به خزنده های موتورهای جستجو کمک می کند شناخت بهتری از سایت شما داشته باشند.