ساب دامین با ساب فولدر چه تفاوتی دارد؟
7 دقیقه
تعاریف مختلفی در امکانات دنیای وب وجود دارد که آگاهی از آن ها خود اولین گام در به کارگیری و بهره وری از آن هاست. یکی از این مجموعه تعاریفی که می توانید نمود اصلی آن را در آدرس URL سایت هم مشاهده کنید، مربوط به دامنه سایت، دسته بندی (category) و پوشه های داخلی سایت می شود. دو تا از مهم ترینِ این تعاریف ساب فولدر و ساب دامین (دامنه) است که استفاده از هر کدام در تجربه کاربری و سئو سایت، تاثیر متفاوت و مهمی دارد. پیش از پرداختن به این که ساب دامین با ساب فولدر چه فرقی دارد، باید ابتدا هر دو را تعریف کرده و ویژگی های هر کدام را بشناسیم. در این مطلب قصد داریم به این مفاهیم پرداخته و اهمیت آن را در سئو بررسی کنیم با ما همراه باشید.
ساب فولدر (Subfolder) چیست؟
ساب فولدر، که به آن ساب دایرکتوری (Subdirectory)هم گفته می شود شامل دسته ها و زیر دسته هایی است که در یک سایت وجود دارد و برای کاربران قابل مشاهده است. این تعریف شامل مطالب اصلی و قسمت های مهم یک سایت می شود، که می توان کتگوری ها (Category) و ساب کتگوری ها که شامل محصولات، صفحات و بخش های فرعی سایت می شود را، جزو آن حساب کرد. در واقع هر کتگوری سایت یک ساب فولدر هم محسوب می شود. طراحان سایت در گذشته، فولدرهایی می ساختند و صفحات مختلف یک وب سایت را درون آن ها قرار می دادند. این کار دقیقا مشابه ذخیره سازی و طبقه بندی فایل های مختلف مثل عکس، فیلم و موزیک در هارد کامپیوتر است. به همین دلیل است که به آن ها ساب فولدر گفته می شود. به طور مثال اگر آدرس salam.com/books را در نظر بگیریم، books یک ساب فولدر یا ساب دایرکتوری محسوب می شود؛ و همچنین باقی صفحاتی که بعد از books قرار بگیرند زیر دسته این بخش قرار می گیرند. با این که ساب دایرکتوری ها مجازی هستند و به دلایل امنیتی داخل سرور قرار ندارند، اما بخشی از ساختار فایلی و معماری یک وب سایت است که در دامین سایت جای می گیرد.
ساب دامین (Subdomain) چیست؟
ساب دامین یا ساب دامنه، بخش مجزایی از یک سایت است که از دامنه اصلی جداست و خود یک سایت جدید محسوب می شود. ساب دامین هم در دامنه سایت درج می شود و قبل از اسم دامنه می آید. ولی هیچ ارتباطی با صفحاتی که در دامنه اصلی سایت هستند، ندارد. در واقع این یک انشعاب از دامنه اصلی سایت محسوب می شود که خود هویتی مستقل دارد. گوگل هم برخورد جداگانه ای با ساب دامین دارد و آن را به صورت یک سایت کاملا مجزا crawl می کند. اگر آدرس new.salam.com را در نظر بگیریم، new به عنوان یک شاخه مجزا از سایت محسوب می شود که پشت دامنه اصلی قرار گرفته است. اگر در Google Search Console ساب دامنه را به طور مجزا ثبت کنیم و با دامنه اصلی مقایسه کنیم، در بررسی نموداری متوجه این موضوع خواهیم شد که گوگل کاملا رفتار متفاوتی با این دو دارد. به طوری که تمام تنظمیات تکنیکال و محتوایی باید جداگانه روی ساب دامین هم اعمال شود تا از امیتازات گوگل برخوردار باشد.
تفاوت ساب فولدر و ساب دامین
با تعاریفی که در بالا ارائه دادیم تا حدی متوجه تفاوت های این دو شده اید. با این حال، در این قسمت قصد داریم با یک مقایسه ساده بین مزایا و معایب ساب دامین و ساب فولدر، یک طرح کلی از استفاده های هر دو ارائه دهیم. با این کار متوجه تفاوت های ریز و درشت هر دو خواهید شد و به شکلی ساده متوجه می شوید که در هر مورد، بهتر است از کدام یک استفاده کنید.
ساب فولدر (Subfolder) | ساب دامین (Subdomain) |
بهره مندی از امتیاز و جایگاه دامنه اصلی | از امتیاز دامنه بهره مند نیست و یک سایت مجزاست. |
هاست مشترک با تمام بخش های سایت | می توان از هاست جداگانه بهره برد |
محتوا با موضوع مشترک و مرتبط | یک بخش کاملا مستقل با محتوای متفاوت |
زبان خارجه در یک دامنه ایندکس می شود | آپشن پوشش زبان های خارجه در یک سایت جدا |
مناسب برای ایجاد بلاگ (مرتبط) | مناسب برای ایجاد فروم و انجمن (غیرمرتبط) |
همه بخش ها تحت نام دامنه اصلی است | با بهره وری از نام برند، سایتی مستقل ایجاد می شود |
برای اهداف و نسخه های تست با پیچیدگی همراه است | می توان نسخه ای تست و آزمایشی از سایت را اجرا کرد |
برای سئو، ساب دامین بهتر است یا ساب فولدر؟
اگر بخواهیم مستقیم سر اصل مطلب برویم و اصلی ترین دلیل استفاده از ساب دامین و ساب فولدر و تاثیر آن بر سئو را بیان کنیم، باید ابتدا به شما بگوییم که هیچ قانون و اصل کلی ای در این باره وجود ندارد و فقط به شما بستگی دارد که با توجه به نوع کار خود از کدام استفاده کنید. کارشناسان گوگل فقط در این باره می گویند اگر می خواهید بخشی ایجاد کنید که به محتوای فعلی سایت شما مرتبط و نزدیک است، آن را در ساب فولدرها و ساب کتگوری ها کار کنید. اما اگر می خواهید یک بخش مجزا با مطالب متفاوت و مغایر با زبان و هدف فعلی سایت ایجاد کنید، حتما یک ساب دامین جدید ایجاد کنید. نکته مهمی که از نظر سئو وجود دارد این است که در زمان استفاده از ساب فولدر از امتیاز و رنک دامنه بهره مند می شوید یعنی اگر می خواهید مطلب یا بخش مرتبطی تولید کنید که به جایگاه و ارزش سئو دامنه احتیاج دارید حتما از ساب دایرکتوری ها استفاده کنید. اما ساب دامنه ها کاملا سایت مستقلی ایجاد می کند که از امکانات و ویژگی های دامنه اصلی بی بهره اند. شما باید ساب دامین را از ابتدا برای گوگل بهینه کرده و تمام عملیات مربوط به سئو اعم از تکنیکال و تولید محتوا و... را از صفر شروع کرده و امتیاز بگیرید. بعد از رتبه گرفتن ساب دامین می توانیم با لینک دهی به دامنه اصلی باعث رشد صفحات آن شده و از ارزش سئو ایجاد شده برای ارتقا دامنه اصلی بهره مند شویم. موارد دیگری از مزایا و استفاده های ساب فولدر و ساب دامین را در جدول بخش قبلی بیان کردیم که در مبحث سئو تاثیر آنچنانی ندارند. مثلا برای ارتقا و گسترش خدمات تحت نام برند بهتر است از ساب دامنه برای ایجاد یک خدمت و هدف جدید برند خود استفاده کرد. به طور مثال خود گوگل به علت مغایرت در سرویس دهی، در بخش اپلیکیشن های خود که به نام google play شناخته می شود، از ساب دامین به صورت play.google.com استفاده کرده است؛ حال آنکه جستجوی تصاویر یا image روی همان دامنه اصلی google.com است. پس در جواب این سوال که می پرسد از ساب دامین استفاده کنیم یا ساب فولدر، باید گفت از هر کدام که کارایی بهتری برایمان دارد.
خلاصه و نتیجه گیری
آنچه در مطالب بالا گفته شد به این می پردازد که ساب دامین (Subdomain) انشعابی مجزا از یک سایت است و ساب فولدر (Subfolder) یا ساب دایرکتوری به بخش ها و کتگوری های داخلی دامنه اصلی می پردازد. ساب دامنه در URL قبل نام دامنه اصلی ذکر می شود و ساب دایرکتوری بعد از آدرس و اسلش ( / ) ذکر می شود. این دو هدف های مجزایی را دنبال کرده و در سرچ گوگل ارزش و اعتبار متفاوتی از هم دارند. با این حال می توانند با لینک سازی به رشد هم کمک کنند. استفاده از هر دوی این امکانات توصیه می شود. اما بهتر است قبل از آن استراتژی خود را برای تولید بخشی جدید در سایت بشناسید و با آگاهی نسبت به کاربرد و تفاوت هر کدام دست به اقدام بزنید. خواندن این مقاله از رایا پارس برای آگاهی بخشی کامل در این زمینه کافی است؛ اما اگر سوالی برایتان پیش آمده یا نکات دیگری بنا به تجربه خود به دست آورده اید، حتما در بخش نظرات با ما و دیگران در میان بگذارید.