کنیبالیزیشن چگونه اتفاق می افتد و راه های جلوگیری از آن چیست؟
5 دقیقه
بعضی مواقع به دلیل نا آگاهی تصمیمات غلطی گرفته می شود که در نهایت به ضرر وبسایت است، در نتیجه روال بهینه سازی سایت طبق روند دلخواه پیش نمی رود. یکی از موضوعاتی که ممکن است صاحبان وبسایت در مورد آن دچار اشتباه شوند کنیبالیزیشن (همنوع خواری) می باشد. در این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر در مورد این مشکل اطلاعات کسب کنید.
کنیبالیزیشن (cannibalization) چیست و چگونه اتفاق می افتد؟
کنیبالیزیشن یا cannibalization زمانی اتفاق می افتد که مثلا ما در گوگل عبارتی را جستجو می کنیم، اما در صفحه نتایج بیشتر از یک صفحه از سایت ما در آنجا مشاهده می شود. در نتیجه بهتر است زمانی که می خواهید عملیات بهینه سازی سایت را انجام دهید، پست ها و مقالات را با استفاده از یک کلمه کلیدی یکسان بهینه کنید. در این صورت صفحه های دیگر که در جای جای سایت شما هستند، شانس بیشتری برای نمایش در جایگاه بهتر در موتور جستجو پیدا می کنند. زمانی که دو صفحه از صفحات وبسایت شما برای یک عبارت کلیدی همسان در موتور جستجو حضور داشته باشند، گوگل به دلیل اینکه نمی داند کدام صفحه جواب اصلی است؛ هر دوی آن ها را در صفحه نتایج گوگل می آورد تا کاربران خودشان از بین آن دو یکی را انتخاب کنند. در این صورت شانس هر دو صفحه نصف می شود و در نهایت این کار تاثیر منفی بر روی رتبه شما در صفحه نتایج گوگل می گذارد. به این عمل اصطلاحا کنیبالیزیشن یا همنوع خواری نیز می گویند.
آیا کنیبالیزیشن در کلمات کلیدی مشکل محسوب می شود؟
فرض کنید شما می خواهید برای کلمه کلیدی "سئو سایت" در گوگل رتبه کسب کنید، اما این رتبه از طریق چندین صفحه بدست می آید. کاربران به کدام یک از صفحات وبسایت شما باید اعتماد کرده و روی آن کلیک کنند؟ پس cannibalization یا همنوع خواری یک مشکل محسوب می شود. همچنین این مشکل زمانی بزرگتر می شود که ربات خزنده گوگل در صفحات وبسایت شما در حال گردش است تا تک تک آن ها را رتبه بندی کنند. اما زمانی که برای یک کلمه کلیدی چندین صفحه در وبسایت شما حضور دارند، این ربات دچار سردرگمی شده و نمی داند که کدام صفحه از میان آن ها دارای بیشترین ارزش می باشد. در این مواقع ممکن است که از بین این صفحات برای یک کلمه کلیدی دو صفحه به طور همزمان در نتایج گوگل لیست شوند. کسانی آگاهی کمی نسبت به این موضوع دارند، ممکن است با دیدن دوصفحه از سایت خود در موتور جستجو خوشحال شوند. اما باید بدانند که در واقع این یک مشکل محسوب شده و نرخ کلیک کمتری دریافت می کنند. ضمنا با رفع این ایراد می توانند جایگاه خود را ارتقاء بخشیده و نرخ کلیک بهتری دریافت کنند.
برای رفع مشکل کنیبالیزیشن چه کاری باید انجام داد؟
برای اینکه بتوانید کمتر اسیر این دست از مشکلات شوید و کمتر با آن ها دست و پنجه نرم کنید، باید سعی کنید مقالاتی که می نویسید جامع و طولانی باشد. در این صورت محتواهایی که کوتاه هستند، کمتر می شود. در نتیجه احتمال رخ دادن کنیبالیزیشن کمتر شده و سئو سایت شما بهبود می یابد. برای جلوگیری از این اتفاق می توانید طبق استراتژی محتوایی که برای خود ریخته اید، محتوا های مشابه را به یک محتوا تبدیل کرده و به جای انتشار آن ها در صفحات مختلف، آنان را جمع بندی کرده و در یک صفحه واحد قرار دهید. در نتیجه با پدیده همنوع خواری یا کنیبالیزیشن مواجه نخواهید شد یا احتمال وقوع به حداقل ترین حد ممکن می رسد.
چگونه می توان کنیبالیزیشن یا cannibalization را در صورت رخ دادن تشخیص داد؟
شاید تا این لحظه نمی دانستید که کنیبالیزیشن چیست یا شاید هم می دانستید؛ اما نمی دانستید که اگر اتفاق بیفتد چگونه می شود آن را تشخیص داد. بهتر است بدانید روش اول برای پیدا کردن این موضوع مدل زیر است:
Site:example.com "keyword"
باید آدرس سایت خود را به جای کلمه پیشفرض example.com گذاشته و به جای keyword هم واژه کلیدی مد نظر خود را وارد کنید. با انجام دادن این کار صفحاتی از سایت شما که ممکن است در نظر گوگل محتوای مشابهی داشته باشند در لیست نتایج نمایان شده و می توانید از کنیبالیزیشن جلوگیری کنید.
روش دوم را می توان ادغام کردن محتواهایی که نزدیک به یکدیگر هستند دانست. برای انجام اینکار سعی کنید محتوای ضعیف درون وبسایت را با یک محتوا که جایگاه بهتری دارد ادغام کنید. در نهایت مطلبی جامع و کامل بدست می آید که در آینده پیشگیری از همنوع خواری هم می شود.
روش سوم یافتن واژه کلیدی جدید می باشد. بعضی اوقات لازم نیست کار خاصی انجام داد و تنها با تغییر استراتژی تحقیق کلمات کلیدی می شود از این اتفاق جلوگیری کرد.
روش چهارم ساخت لندینگ پیج جدید می باشد. از طریق این روش تنها باید یک لندینگ پیج جدید بسازید، در این صورت می توانید انکر تکست ها را به صفحه های مختلفی که در وبسایت وجود دارند لینک دهید. به عنوان مثال می توانید صفحه فرودی با عنوان سئو سایت ساخته و از طریق آن به صفحه سئو سایت در مشهد لینک بدهید.
روش پنجم ایجاد ریدایرکت 301 است. بعضی از کارشناسان معقتد هستند که استفاده زیاد از ریدایرکت 301 می تواند موجب مشکلاتی در آینده شود. اما برخی دیگر از کارشناسان عقیده ای خلاف این نظر دارند. اما در نهایت یکی از راه های موجود برای جلوگیری از کنیبالیزیشن را می توان Redirect 301 دانست. با استفاده از این روش می توانید صفحه اصلی را به گوگل بشناسانید و در نهایت با کمک آن جایگاه صفحه مورد نظر خود را در موتور جستجو گوگل بهبود ببخشید.
مقاله مرتبط: تاثیر مخرب ریدایرکت مخفیانه بر سئو
مقاله مرتبط: آشنایی با مفهوم ریدایرکت و انواع آن
جمع بندی
در اوایل شروع به کار وبسایت شاید با چنین مشکلی برخورد نکنید، اما با گسترده شدن کسب و کارتان و زیاد شدن صفحات داخلی وبسایت احتمال اینکه با این مشکل روبه رو شوید زیاد است. این مشکل در سایت های فروشگاهی بیشتر دیده می شود اما هیچ جای نگرانی وجود ندارد، تنها باید بدانید که کنیبالیزیشن چیست و از طریق چه روش هایی می توان جلوی این اتفاق را گرفت تا سئو سایت آسیب نبیند.