اصول طراحی سایت

اصول طراحی سایت شامل چهارچوب و قوائدی است که ما بر اساس آن می توانیم اجزای یک وب سایت را به شیوه ای موثر در کنار یکدیگر قرار دهیم.
برای بهبود کسب و کار و افزایش بازدیدکنندگان سایت خود بهتر است با استفاده از اصول طراحی سایت، محتوای سایت خود را به نحو احسن نمایش دهیم و اصول استاندارد برنامه نویسی را در طراحی رعایت کنیم.
گام های نخست طراحی صفحات وب
برای طراحی سایت خوب بایستی به صورت کلی این مراحل را طی نمود، تا بتوان وب سایتی پویا با اهدافی روشن را طراحی کرد:
- نیازسنجی
- تهیه طرح اولیه
- تهیه محتوا
- پیاده سازی
- آماده سازی و نشر
- رفع اشکالات و توسعه
اصول طراحی اولیه یک وب سایت خوب
شاید بتوان اینگونه بیان کرد که سلیقه کاربران سایت و طراحان آن کاملاً در طراحی صفحات سایت تأثیرگذار می باشد و به دلیل وجود سلیقه های گوناگون به طور دقیق تأکید بر استاندارد و روشی مشخص در این زمینه چندان کارآمدی ندارد. با این وجود می توان یک سری نکاتی که به طور معمول متخصصین این فن در طراحی خود رعایت می کنند را به عنوان اصول اولیه طراحی سایت در نظر گرفت. برخی از این نکات را در این بخش بررسی می نمائیم:
طراحی:
- نمایش کامل و درست محتوای صفحات وب سایت در تمامی مرورگرهای مطرح در دنیا
- منطبق بودن طراحی گرافیکی صفحات بر اساس اصول و قواعد علم گرافیک
- انتخاب فونت متناسب در سایت های فارسی، به شیوه ای که مطالب در تمام سیستم عامل ها با هر نوع تنظیم زبانی قابل خواندن باشند.
- استفاده از عکس ها، صداها و انیمیشن های گیرا در طراحی سایت و علی الخصوص صفحه اول برای ایجاد جذابیت بیشتر، تا توجه کاربرانی را که به طور اتفاقی از وب سایت بازدید می کنند به خود جلب کند.
مخاطب محوری:
- در اولین گام بایستی هدف از ایجاد سایت کاملاً ملموس باشد و این هدف به صورت کامل در محتوا و مطالب موجود در آن لحاظ گردد و مطالب وب سایت متناسب با زمینه فعالیت و معلومات و نیازهای عامه مخاطبان باشد.
- باید تلاش کنیم از مطالب طولانی و خسته کننده و همچنین حجم انبوهی از تبلیغات به ویژه تبلیغات تصویری و متحرک استفاده نکنیم تا باعث دلزدگی مخاطب نشویم.
- امکان ارسال نظرهای مخاطب در بخش های متفاوت سایت، زیرا در نظر گرفتن این بخش می تواند عامل مهمی در پویائی و کارآمدی وب سایت باشد.
- نمایش پیام های مناسب در صورت بروز مشکل و خطا در بارگذاری وب سایت.
اصول طراحی سایت
ساختار اطلاعات:
- ایجاد یک نقشه سایت برای دسترسی راحت و فوری مخاطبین به قسمت های مختلف وب سایت.
- ایجاد ابزار "جستجو در سایت" جهت جستجوی سریع مطالب مورد نیاز.
- منوی اصلی وب سایت باید دارای دسته بندی مناسب بوده و در همه ی صفحات قابل دسترسی باشد و نیازی به کلیک های زیاد برای رسیدن به یک مطلب نباشد، زیرا نشانه ای از ضعیف بودن ساختار سایت است.
- ایجاد نوار پیمایش در سایت.
محتوا:
- محتوای قرار داده شده در وب سایت جدید باشد و در بازه های زمانی مناسب، به روزرسانی گردد.
- مطالب قدیمی از طریق بخش بایگانی (آرشیو) قابل دسترسی و استفاده باشد.
- آمار بازدیدکنندگان که بهتر است با قید زمان و موقعیت جغرافیایی قابل مشاهده باشد.
- می بایست در عین کامل بودن مطالب، از درج مطالب اضافه غیرمرتبط خودداری گردد.
پشتیبانی:
- انتخاب کردن یک نام و دامنه متناسب و در صورت امکان کوتاه برای وب سایت و متناسب با محتوای سایت باشد.
- انتخاب فضایی مناسب جهت قرار دادن اطلاعات وب سایت.
- معرفی وب سایت خود به موتورهای جستجو و رعایت موارد SEO در طراحی سایت برای قرار گرفتن وب سایت در رتبه های بالا در موتور جستجوگر گوگل.
- سعی کنیم تا جایی که ممکن است حجم صفحات سایت پائین باشد تا تمام کاربران با هر سرعت اینترنت بتوانند به راحتی به صفحات دست پیدا کنند.
- امکان بررسی خطاهای ایجاد شده در سایت وجود داشته باشد.
- به طور منظم از محتوای وب سایت نسخه پشتیبان تهیه شده و در محل امنی نگهداری شود.
- جهت بررسی درستی ارتباطات میان صفحات و معتبر بودن پیوندها، آزمون های فنی مورد نیاز انجام گیرد.
مقاله مرتبط: نام دامنه یا Domain چیست و چگونه یک دامین صحیح انتخاب کنیم؟
ظاهر سایت:
سیمای ظاهری وب سایت یکی از مهمترین جنبه ها جهت دست یابی شما به موفقیت می باشد. قضاوت اولیه در مورد کالاها و خدمات شما از جلوه ظاهری سایت شما صورت می گیرد. سایتهای اینترنتی که ظاهر گرافیکی ضعیفی دارند یکی از عمده ترین دلایل ورشکستگی کسب و کار های کوچک اینترنتی می باشد. چندین کسب و کار اینترنتی خانگی تلاش می کنند تا به حیات آنلاین خود ادامه دهند. بیشترشان یا پول کمی در می آورند یا هیچ درآمدی ندارند و در نهایت سایت خود را در حالی که شکست خورده اند می بندند
ایجاد قالب :
وقتی شما طراحی وب سایت را شروع کردید هدف باید ایجاد یک قالب باشد که بتوانید برای هر صفحه وب سایت به کار ببرید. با این کار همه صفحات وب سایت شما ظاهری یکنواخت پیدا خواهد کرد.
در واقع قالب یک نمونه صفحه وب ساده است که شامل صفحه طراحی شده، لوگو، تصویر، لینک، و فضایی جهت مطالب محتوایی می باشد. اما قالب های انتخابی شما هیچ اطلاعات محتوایی ای به همراه ندارند و این شما هستید که در هنگام طراحی این مطالب را فراخور نیاز به آن اضافه خواهید کرد.
● قالب بندی صفحات:
توصیه می شود که تمام محتوای صفحات وب خود را در داخل جداول HTML بگذارید. جدول ها به شما این امکان را می دهند که کنترلی کامل روی محتوای سایتتان و چگونگی نمایش آن داشته باشید.
مثلا شما می توانید سه جدول برای هر بخش از مطالبتان بکشید که بر روی هم قرار بگیرند. و در هر یک از این جداول به ترتیب از بالا به پایین عنوان مطلب، اصل مطلب و پایان مطلب را بگذارید. رعایت کردن دقیق قطر جداول و یکسان بودن عرض آنها و ... می تواند در صفحه آرایی کمک کند.
مستقر کردن همه مطالب در یک جدول سبب کند شدن سرعت بارگذاری صفحه وب شما خواهد شد.
اگر تا به حال یک صفحه وب بدون استفاده از جدول طراحی کرده باشید می دانید که چه محدودیتهایی دارید مثلا مطالب شما چگونه نمایش داده خواهند شد. متن ها بهم خواهد ریخت. یقینا استفاده نکردن از جدول راه خوبی در طراحی یک وب سایت حرفه ای نیست. جدول ها این امکان را می دهند تا مطالب خود را در قسمت هایی مجزا همچون یک صفحه روزنامه به نمایش بگذارید، ستون ها و سطر های مخصوص طراحی کنید، و حتی جدول هایی اضافی با پس زمینه رنگی در داخل جداول مطالب محتوایی خودتان قرار دهید.
همان طور که گفتیم اصول طراحی سایت شامل چهارچوب و قواعدی است که ما بر اساس آن می توانیم اجزای یک وب سایت را به شیوه ای موثر در کنار یکدیگر قرار دهیم. برای بهبود کسب و کار و افزایش بازدید کنندگان سایت خود بهتر است با استفاده از اصول طراحی وب سایت، محتوای سایت خود را به نحو احسن شرح داده و این اصول را در طراحی رعایت کنیم امیدواریم با این مقاله که اصول طراحی سایت در آن آموزش داده شده توانسته باشیم به شما کمک کنیم.