تفاوت سایت و پورتال چیست؟
5 دقیقه
وب سایت و پرتال دو واژه مرتبط اما در عین حال متفاوت از یکدیگر هستند. همه افرادی که از اینترنت استفاده می کنند با وب و پورتال آشنا هستند و از هر دوی آنها بارها استفاده کرده اند اما ممکن است متوجه تفاوت های بنیادی آنها نشده باشند. رابط کاربری وب سایت و پورتال هر دو مبتنی بر وب هستند. پرسش اول این است که طراحی سایت چیست؟ در حقیقت طراحی سایت از تعدادی صفحه وب به هم مرتبط است که اطلاعات یکسانی در اختیار تمام کاربران قرار میدهد اما پورتال یک درگاه یا راه ورودی برای دستیابی کاربران مشخص به محتوای بخصوصی است. تمام افرادی که قصد دارند کسب و کار خود را وارد دنیای وب کنند لازم است تا اطلاعات کافی در مورد سایت و پورتال داشته باشند و اگاهانه بتوانند تصمیم بگیرند به سایت نیاز دارند یا به پورتال؟ با ماهمراه باشید تا ضمن آشنایی با مفهوم وب و پورتال، تفاوت های آنها با یکدیگر را بشناسیم و کاربرد هر کدام را بدانیم.
وب سایت چیست؟
طراحی سایت مجموعه ای از صفحات مختلف وب است که از طریق یک ادرس اینترنتی می توان به آنها دسترسی داشت. محتوایی که در صفحات مختلف یک وب منتشر می شود برای تمام کاربران یکسان است. یعنی هر کاربری از هر کجای دنیا وارد یک سایت شود، اطلاعاتی که برای وی نمایش داده می شود همان محتوایی است که سایر کاربران از سایر نقاط دنیا می توانند با ورود به سایت ببینند. بطور معمول هر وب سایت صرفا به یک موضوع یا حوزه اختصاص دارد که خدمات یا محصولات بخصوصی را ارائه می کند. سایت ها عموما خدماتی، فروشگاهی، آموزشی و ... هستند. شما به عنوان یک کاربر اطلاعات کامل و جامعی حول یک موضوع را می توانید از وب سایت دریافت کنید، اما در این سایت پایگاه داده شخصی وجود ندارد. یعنی شما برای ورود به سایت نیاز به لاگین Login ندارید. کاربرانی که وارد یک سایت می شوند می توانند کارهای مختلفی انجام دهند بطور مثال قادرند مقاله بخوانند یا ویدیو ببینند، خرید انجام دهند، آموزش ببینند، بر روی لینک های مختلف کنند، از کال تو اکشن های سایت استفاده کنند و ...
کسب و کارهای مختلف برای خودشان سایت راه اندازی می کنند تا دسترسی کاربر به خدمات و محصولات شان را تسهیل کنند و اطلاعات کامل و جامعی در مورد برند و حوزه تخصص شان در اختیار کاربران شان قرار می دهند. به همین دلیل است که سایت به عنوان شعبه آنلاین هر کسب و کاری عمل می کند که این روزها بیشتر از همه مورد استقبال کاربران قرار گرفته است.
پورتال چیست؟
پرتال یک پلتفرم کاربر محور است و برای مدیریت پایگاه داده مورد استفاده قرار می گیرد. محتوایی که در یک پورتال قرار دارد، در اختیار همه کاربران نیست و برای دسترسی به آن به یک URL ، شناسه کاربری و رمز ورود نیاز دارید. در واقع پورتال دروازه ورود به یک سیتم مدیریتی مرتبط با پایگاه داده است و اجازه به اشتراک گذاری اطلاعات و تبادل آن و استفاده مجدد را به کاربرانش می دهد. بنابراین محتوای پرتال محرمانه و خصوصی است و می تواند تغییر کند. نوع نمایش اطلاعات به کاربر به تنظیمات پورتال بستگی دارد که توسط صاحبان آن اعمال می شود. اطلاعاتی که Portal در اختیار کاربر قرار می دهد از منابع مختلف تامین می شود. پرتال به دو صورت افقی و عمودی طراحی می شود که در ادامه به بررسی انواع آن می پردازیم.
انواع مختلف پورتال
پورتال ها به دو صورت افقی و عمودی طراحی می شوند که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. در پورتال افقی که به عنوان پرتال های سازمانی نیز شناخته می شوند پرتال های عمومی هستند و ممکن است توسط شرکت ها یا سازمان های مختلف برای اشتراک گذاری اطلاعات مورد استفاده قرار بگیرند. در این حالت اگر کاربر به داده های خاصی نیاز داشته باشد می تواند خدمات موردنیازش را با جستجوی اطلاعات به اشتراک گذاری شده بیابد. پورتال های دولتی، آموزش و فرهنگی از نمونه های بارز پرتال افقی هستند.
در پورتال عمودی که به آن Vertal هم گفته می شود، تمرکز بر روی یک حوزه صنعتی خاص است. این پرتال اطلاعات مربوط به یک شرکت خاص، یک خدمت خاص و یا یک حوزه مشخص را به کاربر ارائه می دهد. بنابراین برای کاربری که به دنبال اطلاعات خاصی در مورد یک شرکت یا صنعت خاص است، مفید می باشد.اگر کسب و کاری نیاز دارد تا اطلاعات کافی درباره خود به کاربرانش ارائه دهد، با طراحی یک پورتال عمودی قادر خواهد بود الزامات کاری اش را با کاربرانش به اشتراک بگذارد. از نمونه های مشخص پورتال عمودی می توان به پورتال های دانشگاهی اشاره نمود.
بررسی تفاوت های عملکردی پورتال و وب سایت
همانطور که اشاره شد وب و پورتال ویژگی های اساسی با یکدیگر دارند که مشخص کننده عملکرد هر کدام از آنهاست. اما به طور کلی تعامل کاربران با پلتفرم در پروتال بیشتر است. زیرا دارای حساب کاربری هستند، ابزارهایی مانند داشبورد و چت را دارند که سبب تعامل بیشتر کاربر با پرتال می شود. محتوای سفارشی و تاریخچه گفتگو در اختیار کاربر قرار دارد. در حالیکه در وب سایت این تعامل بسیار محدود است.
تفاوت فاحش دیگر این است که در پورتال کاربر باید احراز هویت شود تا بتواند به حساب شخصی خود دسترسی داشته باشد. به دلیل شخصی بودن حساب های کاربران لایه های امنیتی بیشتری در پرتال منظور شده است که کاربر با عبور از آنها می تواند به محتوای موردنظرش دست پیدا کند. از طرف دیگر محتوای موجود در پورتال کاملا شخصی سازی شده است در حالیکه در وب سایت اطلاعات عمومی بوده و در اختیار تمام کاربران قرار می گیرد.
تفاوت دیگر این دو پلتفرم در بخش هایی است که کاربران به آن دسترسی دارند. به طور مثال سایت بانکی که در ان حساب دارید را در نظر بگیرید. وقتی وارد حساب اینترنتی خود در یک بانک می شود، در واقع وارد پرتال خود شده اید. در این صفحه شما بخش مدیریت، داشبورد، مدیریت حساب ها، گزارش های حساب، مدیریت کارت، پرداخت قبوض و ... را دارید که همه آنها برای شما شخصی سازی شده اند. یعنی اطلاعاتی که در این بخش ها برای شما به نمایش در می آید مربوط به حساب بانکی شماست و داده های آن متفاوت از حساب سایر مشتریان آن بانک است.
سخن آخر
اگر می خواهید کسب و کار خود را به فضای مجازی بکشانید بهتر است قبل از راه اندازی سایت، نیازهای خود را بسنجید. اگر می خواهید کسب و کار خود را با استفاده از فضای اینترنت به عموم کاربران نشان دهید، وب سایت پلتفرم مناسب شماست که تفاوت اصلی آن با پورتال در این مقاله از رایا پارس توضیح داده شد. اما اگر می خواهید فعالیت کاربران تحت کنترل شما باشد و یا اینکه محتوای خود را فقط به گروه خاصی از کاربران نمایش دهید شما به یک پورتال نیاز دارید. درک تفاوت این دو به شما کمک می کند تا در هزینه های مادی و زمان خود صرفه جویی کرده و دقیقا به چیزی که نیاز دارید دست پیدا کنید.