سوالات متداول FAQ چیست؟ سئو FAQ چگونه انجام شود؟
12 دقیقه
هدف از ایجاد بخش سوالات متداول (FAQ) در سایت، پاسخ گویی به سوالات رایجی است که کاربران زیادی در گوگل در مورد موضوعی خاص جستجو می کنند. زمانی که کاربر سوالی را سرچ میکند، انتظار دارد سریع و دقیق به جواب برسد؛ گوگل هم بر همین اساس سایت ها را رتبه بندی می کند.
در واقع، اگر پاسخ سوال کاربر بهصورت واضح و مشخص در سایت شما وجود داشته باشد، بدون اینکه مجبور شود بین مقالات طولانی یا سایت های مختلف جستجو کند، این موضوع یک امتیاز مثبت از نگاه گوگل محسوب میشود. به همین دلیل، بخش FAQ یکی از گزارش های مهم در سرچ کنسول گوگل به شمار میآید.
برای کسب وکارهای محلی مثل سئو در مشهد ، داشتن بخش FAQ میتواند به بهبود رتبه سایت در نتایج جستجو محلی هم کمک کند. در ادامه بررسی می کنیم که چگونه باید صفحه سوالات متداول را ایجاد کنیم، این بخش را در کدام صفحات سایت قرار دهیم، چطور کدهای اسکیما پرسش و پاسخ FAQ را به سایت اضافه کنیم، از گزارش های مربوط به FAQ در سرچ کنسول چه اطلاعاتی میتوان استخراج کرد و در نهایت آیا بهینه سازی سوالات متداول می تواند تأثیر مثبتی بر سئوی سایت داشته باشد یا نه؟
سوالات متداول FAQ چیست؟
سوالات متداول یا FAQ، در واقع مجموعه ای از پرسش ها و پاسخ هایی هستند که حول یک موضوع مشخص در فضای وب شکل گرفته اند؛ سوالاتی که کاربران بارها آن ها را در گوگل جستجو کرده اند تا جایی که این موارد در بخش "People also search for" و پیشنهادهای گوگل Google Suggestions هم ظاهر می شوند. همچنین در تحقیقات کلمات کلیدی با استفاده از ابزارهای مختلف، به دفعات با این نوع سوالات روبهرو می شویم. همین موضوع نشان دهنده اهمیت بالای این سوالات است و باید حتماً در سایت مان صفحه یا بخشی به آنها اختصاص دهیم و بهترین پاسخ ممکن را به کاربر ارائه کنیم. اما اصلاً واژه FAQ به چه معناست؟ FAQ مخفف عبارت Frequently Asked Questions است که بهطور تحت اللفظی به معنای "سوالات پرتکرار" یا همان "سوالات متداول" می باشد.
سئو سوالات متداول FAQ چگونه انجام شود؟
برای سئو سوالات متداول FAQ باید سوالات پرتکرار را به صورت ساختارمند و دسته بندی شده به طور کامل لیست کنیم و پاسخ های ساده و دقیق با توجه به اینتنت کاربر و بهینه سازی شده با کلمه کلیدی صفحه به این پرسش ها بدهیم تا در نتایج جستجوی گوگل قرار بگیریم. بررسی ها نشان داده که سوالات متداول ۳ تا ۸ درصد باعث افزایش ترافیک ارگانیک سایت می شود.
روش های بهینه سازی سوالات و پاسخ های سوالات متداول
روش های بهینه سازی سوالات و پاسخ های سوالات متداول شامل ارائه تجربه کاربری (UX) به شکلی مناسب، استفاده از پاسخ های ساده، ساختار منظم و محتوای جذاب است. این صفحات میتوانند به یکی از صفحات کلیدی و اصلی سایت شما برای دیده شدن در نتایج جستجوی ارگانیک تبدیل شوند، چرا که نشان می دهند شما به نیازها و دغدغه های کاربران اهمیت می دهید و تلاش میکنید پاسخ های واضح و کاربردی در اختیارشان قرار دهید.
پاسخ هایی که در این بخش منتشر می کنید، نقش مؤثری در هدایت ترافیک هدفمند به سایت شما را دارند و میتوانند به بهبود جایگاه شما در نتایج سرپ گوگل کمک کنند. در ادامه، به روش های بهینه سازی سوالات و پاسخ های بخش FAQ می پردازیم :
نیازهای واقعی کاربران را شناسایی کنید
قدم اول تحلیل رفتار کاربر است. باید بدانید کابر با سرچ این سوال دقیقا به دنیال چه پاسخی است. با تحلیل رفتار کاربران، سوالات پرتکرار در گوگل، بازخوردهای مشتریان، و بررسی رقبا، رایج ترین دغدغه ها و پرسش ها را لیست و الویت بندی کنید.
پاسخ های دقیق و بهینه سازی شده بدهید
پاسخی که به سوالات می دهید در قدم اول باید دقیق و مفید باشد و به طور کامل نیاز را رفع کنید و در قدم دوم بر اساس کلمه کلیدی صفحه و لانگ های مرتبط متن جواب را بهینه کنید. پاسخ هایی که می دهید باید کوتاه و واضح و مفید باشند. اگر می توانید از ویس، ویدیو، تصویر و هر چیزی که بتونه پاسخ دقیق تری به کاربر بدهد هم استفاده کنید.
سوالات را دسته بندی کنید
اگر تعداد سوالات بالاست آنهارا بر اساس موضوعاتی که دارند دسته بندی کنید تا کاربر سریع تر بتواند سوال خود را در صفحه پیدا کند. همچنین استفاده از لینک های لنگر و نوار جستجو در این صفحه، تجربه کاربری را بهبود دهد.
تایتل و دیسکریپشن صفحه faq اهمیت دارد
عنوان و متای صفحه FAQ باید دقیق، جذاب و حاوی کلمات کلیدی مرتبط باشند تا هم گوگل بهتر آن را درک کند و هم نرخ کلیک (CTR) افزایش یابد. متا تایتل باید دقیقاً محتوای صفحه را منعکس کند و شامل کلمات کلیدی مرتبط باشد. آن را کوتاه و جذاب نگه دارید، نهایتا 55 تا 65 کاراکتر و همیشه سعی کنید عنوان مفید و واضح باشد. همچنین متا دیسکریپشن باید دقیق و مرتبط با محتوای صفحه باشد، بین 145 تا 155 کاراکتر نگه داشته شود. از کلمات کلیدی مناسب استفاده کنید و به بازدیدکننده وعده اطلاعات مفید بدهید بگویید که در این صفحه به چه سوالاتی پاسخ دادید میتوانید از دسته بندی موضوعی که ایجاد کردید استفاده کنید.
از اسکیمای سوالات متداول (FAQ Schema) استفاده کنید.
با پیاده سازی کدهای اسکیما، محتوای صفحه به صورت ریچ اسنیپت در نتایج گوگل ظاهر شود و بتوانید ctr بالایی دریافت کنید.
تاثیر سوالات متداول FAQ بر سئو
سئوی سوالات متداول تأثیر چشمگیری بر رتبه بندی جستجوی ارگانیک و جذب ترافیک بیشتر به وب سایت شما دارد. با استفاده از کلمات کلیدی اصلی و LSI به طور طبیعی در محتوای پاسخ ، شانس شما برای دیده شدن در نتایج جستجو افزایش پیدا می کند. اگر در پاسخ سوالات خود لینکی از صفحه مرتبط قرار دهید در واقع لینک سازی داخلی را تقویت کردید و مسیری مشخص به کاربر داده اید.
نحوه نمایش سوالات متداول FAQ در صفحه جستجو SERP
بلوک سوالات متداول FAQ در نتایج جستجوی گوگل به شکل ریچ اسنیپت نمایش داده می شود. این بلوک که دقیقا با عنوان People also ask است و فهرستی از سوالات پر تکرار است با باز کردن هر ردیف و سوال سایتی که بهترین پاسخ را به آن سوال داده است به صورت اسنیپت نمایش داده می شود. این بلوک در زیر نتیجه جستجو، پس از عنوان صفحه و توضیحات متا (Meta Description) قرار می گیرد.
اهمیت سوالات متداول فروشگاه اینترنتی
عمده سوالات متداول فروشگاه های اینترنتی که مشتریان میپرسند، معمولاً درباره نحوه ثبت سفارش، ضمانت اصالت کالا، امکان مرجوعی و زمان تحویل کالا است. وقتی مخاطبان بتوانند بهراحتی و سریع پاسخ سوالات خود را پیدا کنند، احتمال خروج آنها از سایت کاهش مییابد. در عوض، در سایت میمانند و به خرید یا جستوجو ادامه میدهند. بنابراین، این صفحه میتواند نقش موثری در کاهش نرخ پرش سایت شما داشته باشد؛ که این خود یکی از فاکتورهای مهم در سئو است.
آیا سوالات متداول یک فاکتور رتبه بندی است؟
بله بعد محتوای کامل و عالی که در وب سایت خود قرار می دهید، داشتن بخش سوالات متداول FAQ میتواند به طور قابل توجهی رتبه شما در گوگل را بهبود دهد. سوالات متداول همیشه شما را در موقعیتی برد برد قرار میدهند؛ زیرا دقیقا نیاز کاربران را پاسخ می دهید برای همین شانس بیشتری برای رتبه گرفتن در نتایج گوگل دارید. هدف اصلی سئو و سوالات متداول یکی است: ارائه بهترین پاسخ به پرسش های کاربران.
بخش FAQ در سرچ کنسول
بخش FAQ در سرچ کنسول به شما این امکان را میدهد که عملکرد اسکیمای مربوط به سوالات متداول در صفحات وبسایت تان را بررسی کنید. این بخش نشان می دهد که چند صفحه از سایت شما دارای اسکیمای معتبر FAQ هستند و آیا گوگل توانسته آنها را شناسایی و به درستی نمایش دهد یا نه. اگر مشکلی در ساختار این اسکیما وجود داشته باشد، سرچ کنسول با نمایش خطاها و هشدارها شما را مطلع میکند تا بتوانید آن ها را اصلاح کنید.
اسکیما پرسش و پاسخ (FAQ) چیست؟
اسکیما پرسش و پاسخ FAQ در واقع یک قابلیت کاربردی برای بهبود نمایش صفحات سایت شما که بخش سوالات متداول دارند در نتایج جستجوی گوگل است. این نوع اسکیما با اضافه شدن به صفحات، امکان نمایش چندتا از سوالات متداول کوتاه را درست زیر لینک صفحه در نتایج جستجو فراهم می کند.
نمایش این سوالات باعث میشود کاربران سریعتر پاسخشان را پیدا کنند و همین موضوع احتمال کلیک روی لینک سایت شما را بالا می برد. این اسکیما معمولا با زبان JSON-LD نوشته می شود و اگر به درستی پیادهسازی شده باشد، گوگل می تواند آن را شناسایی کند. البته این نکته را نباید فراموش کرد که اسکیمای FAQ فقط مخصوص صفحات سوالات متداول نیست؛ بلکه می توانید در صفحات مقالات، محصولات یا خدمات هم از آن استفاده کنید، به شرطی که سوال و جواب های مفید و واقعی برای کاربران داشته باشید که تاثیر مثبتی روی سئو و نرخ کلیک می گذارد.
روش های افزودن کدهای اسکیما FAQ به سایت
برای اضافه کردن کدهای اسکیما FAQ به سایت، چند روش ساده و کاربردی وجود دارد که به شما کمک میکند این قابلیت را بدون دردسر روی صفحات دلخواه تان پیاده سازی کنید. رایج ترین و اصولی ترین روش استفاده از کد JSON-LD است. در این روش، سوالات و پاسخهای مورد نظرتان را داخل یک ساختار مشخص قرار میدهید و این کد را به بخش یا انتهایصفحه مورد نظر اضافه میکنید. اگر از cms آماده مثل وردپرس استفاده می کنید، افزونه هایی وجود دارند که به شما امکان میدهند کدهای اسکیما را به راحتی در صفحات دلخواه وارد کنید، بدون اینکه نیاز به تغییر مستقیم در کدهای قالب داشته باشید.
اگر نمی خواهید کدها را دستی بنویسید، میتوانید از ابزارهایی مثل FAQ Schema Generator استفاده کنید. کافی است سوالها و جوابها را وارد کنید، دکمه تولید کد را بزنید و خروجی JSON-LD را کپی کرده و در صفحه خود قرار دهید. یا از تکه کد زیر استفاده کنید.
نوع اسکریپت و ساختار کلی
این تگ script از نوع application/ld+json است، که به مرورگرها و خزندههای موتور جستجو میگوید محتوای داخل آن داده های ساختاریافته (Structured Data) به زبان JSON-LD است. گوگل این فرمت را برای نشانه گذاری ها ترجیح میدهد.
htmlCopy
Edit
تعریف فضای نام (context)
این خط به موتور جستجو میگوید که ما از استانداردهای تعریف شده در سایت schema.org استفاده میکنیم. این سایت مرجع رسمی تعریف انواع اسکیماها است.
jsonCopy
Edit
"@context": "https://schema.org",
نوع محتوا
در اینجا اعلام می کنیم که این کد مربوط به یک صفحهی سوالات متداول است؛ یعنی این صفحه مجموعهای از پرسش و پاسخها را در خود دارد.
jsonCopy
Edit
"@type": "FAQPage",
سوالات و پاسخ ها
در این قسمت، ما دو سوال داریم. هر سوال با @type: Question مشخص شده و دارای یک نام (name) است که همان متن سوال می باشد. هر سوال یک پاسخ پذیرفته شده دارد که با acceptedAnswer معرفی شده و آن هم نوعش @type: Answer است و محتوای پاسخ در text قرار دارد.
jsonCopy
Edit
"mainEntity": [
{
"@type": "Question",
"name": "متن سوال را در این قسمت وارد کنید",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "پاسخ مرتبط به سوال را به شکل بهینه سازی شده در این قسمت وارد کنید"
}
},
{
"@type": "Question",
"name": "سوال دوم",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "پاسخ به سوال دوم"
}
}
]
آموزش بخش های مختلف گزارش FAQ در سرچ کنسول
بعد از اینکه اسکیمای FAQ را به صفحات سایت اضافه کردید، لازم است بررسی کنید که آیا این داده های ساختاریافته به درستی توسط گوگل شناسایی شدهاند یا نه. در این مرحله، گزارش FAQ در سرچ کنسول به کارتان میآید.
این گزارش در بخش Enhancements ظاهر می شود؛ جایی که گوگل داده های ساختاریافتهای مثل FAQ، How-To، Breadcrumb، Product و سایر اسکیمای قابل پشتیبانی را تحلیل میکند.
اگر هیچ اسکیمای FAQ در سایت شما نباشد، یا اگر گوگل موفق به شناسایی آنها نشده باشد، اصلاً گزینه FAQ در منوی سرچ کنسول نمایش داده نمیشود. بنابراین اصلا وجود این گزارش، نشانه ای از شناسایی صحیح اسکیما توسط گوگل است. وقتی وارد این گزارش شوید، با دو بخش اصلی مواجه می شوید:
نمودار آماری گزارش FAQ در سرچ کنسول
این نمودار، نمای کلی از وضعیت اسکیمای FAQ در سایت شما را در دو وضعیت نمایش می دهد.
Valid (معتبر): این سعنی اسکیما به درستی پیاده سازی شده و گوگل هم آن را شناسایی کرده است.
Invalid (نامعتبر): این یعنی اشکالی در ساختار داده وجود دارد که ممکن است مانع از نمایش آن در نتایج جستجو شود.
اگر گزینه Impressions را فعال کنید، تعداد دفعاتی که اسکیمای FAQ شما در نتایج گوگل ظاهر شده نیز نمایش داده میشود.
با حرکت ماوس روی نمودار، میتوانید اطلاعات روزانه را بهصورت دقیق ببینید.
جدول داده ها گزارش FAQ در سرچ کنسول
در این جدول، اطلاعات جزئی تری درباره صفحات یا اسکیمای شناسایی شده ارائه می شود. اگر روی گزینه "View data about valid items" کلیک کنید، جزئیات موارد معتبر را مشاهده می کنید. در موارد نامعتبر هم دلایل خطا یا هشدارها ذکر شدهاند تا بتوانید آنها را رفع کنید.
خطاها و هشدارها در گزارش FAQ گوگل سرچ کنسول
ارورها و هشدارهایی که در گزارش FAQ سرچ کنسول نمایش داده میشوند، در واقع پیامهایی هستند که به شما اعلام میکنند اسکیمای FAQ چه مشکلاتی دارد یا در کدام بخشها نیاز به بهبود وجود دارد. این بخش به شما کمک میکند تا اطمینان حاصل نمایید که گوگل میتواند اطلاعات مربوط به سوالات متداول شما را بهدرستی شناسایی کرده و در نتایج جستجو نمایش دهد.
در صورتی که با خطا مواجه شوید، به این معناست که اسکیمای شما بهصورت نامعتبر شناخته شده و ممکن است بهطور کلی در نتایج جستجو نمایش داده نشود. در نتیجه، لازم است حتماً مشکل را برطرف نمایید. رایج ترین خطاهای اسکیمای FAQ عبارتاند از:
- فیلد "name" برای سؤال تعریف نشده است، یعنی متن سؤال وارد نشده است. به همین دلیل لازم است برای هر سؤال، ویژگی "name" تعریف شود.
- فیلد "text" برای پاسخ خالی است، یعنی پاسخی برای سؤال ثبت نگردیده است پس در هر بخش acceptedAnswer باید مقدار "text" درج شود.
- کد JSON دارای اشکال ساختاری است، بهعنوان مثال ممکن است علامتهای کاما، براکت یا نقل قولها بهدرستی به کار نرفته باشند.
- نوع @type بهاشتباه وارد شده است، در حالت درست باید نوشته شود "@type": "FAQPage" ولی مقدار دیگری جایگزین شده است.
- Structured data not appearing on the page به معنی محتوای سؤال و پاسخ در صفحه قابل مشاهده نیست. یعنی آنچه بهصورت اسکیما مشخص شده است، برای کاربران قابل مشاهده نمیباشد. محتوای FAQ میبایست واقعاً در محتوای قابل مشاهده صفحه وجود داشته باشد.
چطور خطاهای بخش FAQ در سرچ کنسول را رفع کنیم؟!
از ابزار Rich Results Test گوگل استفاده نمایید.کد JSON را با JSONLint اعتبارسنجی نمایید.
اطمینان حاصل نمایید که محتوای سؤال و پاسخ بهصورت واقعی در صفحه نمایش داده میشود.
در صورتی که از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده میکنید، توصیه میشود از افزونههای معتبر بهره ببرید.
جمع بندی
در این محتوا یاد گرفتیم که بخش سوالات متداول (FAQ) با هدف پاسخگویی سریع به پرسشهای پرتکرار کاربران طراحی میشود و نقش مهمی در بهبود تجربه کاربری و سئو دارد. برای بهینهسازی این بخش، باید سوالات را دقیق، دستهبندیشده و همراه با پاسخهای ساده و مرتبط با کلمات کلیدی ارائه داد. استفاده از اسکیمای FAQ باعث نمایش ریچ اسنیپت در نتایج گوگل میشود و نرخ کلیک را بالا میبرد. همچنین فهمیدیم که گزارش FAQ در سرچ کنسول به بررسی عملکرد این اسکیما کمک میکند. در نهایت مشخص شد که سوالات متداول میتوانند نرخ پرش را کاهش دهند و ترافیک هدفمند جذب کنند. ما در رایا پارس ساختار استاندارد این بخش را در طراحی سایت در مشهد برای شما پیادهسازی میکنیم تا به بهترین نحو ممکن از این قابلیت بهرهمند شوید.