تفاوت میان پسوند های APK و AAB | ویژگی های جدید AAB نسبت به APK
5 دقیقه
از زمانی که سیستم عامل اندروید معرفی و به بازار اپلیکیشن های موبایلی راه یافت، تقریبا تمام کاربران با پسوند APK آشنایی دارند. اما چند روزی است که غول دنیای فناوری خبر عجیب و غریبی را در سطح جهان منتشر کرده است. با انتشار این خبر تمام مخاطبان و شرکت های پیشرو در زمینه اپلیکیشن ها اندرویدی دانستند که از تاریخ 10 مرداد 1400 فایل های AAB جایگزین فایل های APK در نرم افزار هایی با حجم کمتر و اختصاصی تر می شوند. حال ما می خواهیم به بررسی این دو پسوند بپردازیم، با ما همراه باشید تا با این پسوند بیشتر آشنا شوید. ( طراحی اپلیکیشن در مشهد )
جایگزین شدن فایل های APK با AAB در فروشگاه گوگل
طبق خبری که شرکت بزرگ گوگل در زمینه برنامه های اندرویدی منتشر کرد، تقریبا تمام کاربران و برنامه نویسان خودشان را آماده می کنند که گوگل فرمت جدید AAB را به جای فرمت APK در فروشگاه گوگل مشاهده کنند.
چرا این خبر برای دنیای نرم افزار مهم محسوب می شود؟ بهتر است بدانید تنها Play Store از فرمت Bundles App پشتیبانی می کند. در این میان Amazon Appstore که در ویندوز 11 فروشگاه پیش فرض برای آن محسوب می شود، از این فرمت جدید هیچگونه پشتیبانی انجام نخواهد داد. البته شاید با گدشت زمان شاهد پشتیبانی این شرکت بزرگ از فرمت جدید AAB باشیم، ولی فعلا هیچگونه واکنشی نسبت به پشتیبانی این فرمت از شرکت آمازون دیده نشده است.
بد نیست بدانید، فروشگاه های شخص ثالث بومی که در نسخه 12 اندروید پشتیبانی می شوند؛ هم از این نوع Format پشتیبانی نکرده و هیچگونه خبری مبنی بر این موضوع تا به حال انتشار نداده اند. پس بهتر است اگر می خواهید طراحی اپلیکیشن را در دست بگیرد، به این موضوع هم گوشه چشمی داشته باشید.
البته ناگفته نماند غول فناوری گوگل این فرمت جدید که به نام Bundles App شناخته می شود، را به عنوان یک آپدیت ارائه می دهد. با وجود این تغییر بزرگ سرور های فروشگاه گوگل پلی قادر خواهند بود، فقط فایل هایی که مخصوص زبان کاربر، وضوح تصویر دیوایس و منابع اضافی برای دستگاه خاص شما را شناسایی کرده و نسبت به این اطلاعات یک فایل APK بهینه شده را فقط برای شما ایجاد کند که با استفاده از این مسیر فایل ایجاد شده حجم کمتری خواهد داشت.
اما این روش معایبی را هم به همراه خواهد داشت، برای مثال اگر فایلی که شما از فروشگاه گوگل پلی دریافت کرده اید؛ بخواهید برای شخص دیگری ارسال کنید، شاید روی دستگاه دیگر به درستی کار نکند. (در حالت عادی، APK باید روی تمام دستگاه ها با اندازه های مختلف کار کند و منابعی را هم که شما نیازی ندارید را شامل می شود). پس بهتر است زمان طراحی اپلیکیشن بیشتر به مزایا و معایب هر دو فرمت توجه داشته باشید.
مزیت های که فرمت جدید AAB برای دستگاه های اندرویدی دارد
این تغییر قطعا مزیت هایی هم دارد که شرکت بزرگ گوگل قصد جایگزینی این فرمت را با فرمت APK دارد. در ادامه به شرح این مزایا می پردازیم:
کم حجم شدن برنامه ها
این Format که جدیدا توسط گوگل پشتیبانی می شود، قادر است تا نرم افزار های را برای انواع دیوایس های موجود بهینه سازی کند که نتیجه این بهینه سازی بهبود یافتن سایز نرم افزار می باشد. یعنی هر اپلیکیشن با کاهش 10 تا 15 درصدی نسبت به اپ های APK رو به رو خواهد بود. در این مسیر کاربران فقط نیاز به دانلود کردن کد های استفاده شده در یک اپلیکیشن و منابع مورد نیاز دارند.
با این کار، برنامه ها سریع تر از قبل دانلود شده و کابران نسبت به قبل کمتر مجبور به حذف نرم افزار های خود می شوند.
بهینه شدن مدیریت برنامه ها
با استفاده کردن از فرمت AAB مزیتی فراهم می شود که از طریق آن نسخه ای ساخته می شود؛ که شامل تمام کدهای کامپایل شده، منابع و کتابخانه های بومی برای یک برنامه خاص میشود. به همین منظور نیازی به ساخت، امضا، آپلود و مدیریت کدهای نسخه ها برای APK های مختلف نیست.
ویژگی Play Asset Delivery
با این ویژگی جدید و انحصاری AAB مدت زمان انتظار و انتقال قابلیت ها و همچنین هزینه آن ها را کاهش می دهد. از طریق این ویژگی بازی ها می توانند از مزیت های فشرده سازی بافت بهره ببرند، همچنین کاربران تنها به موارد مورد نیاز و البته مناسب دیوایسی که در اختیار دارند، دسترسی داشته باشند.
تجربه سریع اپلیکیشن
آخرین مزیتی که این فرمت جدید برای کاربران ایجاد کرده است، ارائه تجربه سریع اپلیکیشن در فروشگاه گوگل پلی است. این فرمت از باندلی که نام آن Instant-Enable App است، استفاده می کند. از طریق این باندل نصب اپلیکیشن، پیکر بندی، بیلد، تست و راهنمای انتشار آن را نشان می دهد.
عیب های فرمت AAB
فرض کنید توسعه دهنده ای نرم افزار خود را تکمیل کرده و حال نوبت به بارگذاری روی یکی از استورها می باشد. اگر حالت عادی را در نظر بگیریم هیچ مشکلی پیش نمی آید، زیرا به طور دستی نسخه APK را منتقل می کند و این کار پیچیدگی خاصی ندارد. همچنین برای توسعه دهنده کار سختی محسوب نمی شود.
اما حالتی وجود دارد که توسعه دهنده بخواهد اقدام به انتشار اپلیکیشن در گوگل پلی نماید، این حالت مشکلی برای توسعه دهنده به وجود نمی آورد. اما مخاطب و مصرف کننده نهایی که هنوز به فایل APK نیاز دارد، اگر نتواند از طریق استور های مختلف به برنامه مورد نظر خود دسترسی پیدا کند؛ بایستی مشکل خروجی گرفتن از AAB را برای خود حل کرده و با آن کنار بیاید.
جمع بندی
در حالت کلی اگر بخواهیم فرمت AAB را بررسی کرده و نتیجه نهایی را اعلام کنیم، کمی زود به نظر می رسد. اما با تمام مزایا و معایبی که در این فرمت تازه وارد وجود دارد؛ به نظر می رسد که چالش جدیدی برای کاربران و توسعه دهندگان هنگام طراحی اپلیکیشن به وجود آید. چالش در هر زمینه ای که وجود داشته باشد، در نهایت باعث رشد آن می شود. باید منتظر باشیم و ببینیم گوگل چه تصمیمی برای دنیای اپلیکیشن ها گرفته است.