جی کوئری jQuery چیست و چه کاربردی دارد؟
6 دقیقه
زبان های برنامه نویسی متعددی در دنیای وب وجود دارد اما هر برنامه نویس به تعداد محدودی از آنها مسلط است. با این وجود دانش و آگاهی در مورد زبان های مختلف و یا فریمورک های متفاوت برای هر برنامه نویسی لازم و ضروری است. جی کوئری از کتابخانه های اوپن سورس در زبان جاوا اسکریپت است و ما در این مقاله قصد داریم به معرفی و کاربرد آن می پردازیم. با ما همراه شوید.
جی کوئری (jQuery) چیست؟
جی کوئری یک Librery اوپن سورس در زبان جاوا اسکریپت است. این کتابخانه سبک است و زمانی که نیاز به کار بیشتری در زمان کوتاه تری داریم بهترین گزینه برای برنامه نویسی جاوا اسکریپتی است. از جی کوئری برای انجام کارهایی استفاده می شود که به چند خط (طولانی) کدهای جاوا اسکریپت نیاز دارند و از آنها به روش های مختلف استفاده می شود. این روش ها را با استفاده از یک خط کد می توان فراخوانی نمود. به همین دلیل استفاده از جاوا اسکریپت در سایت شما را تسهیل می کند. تفاوت بین جی کوئری و جاوا اسکریپت در این است که JavaScript یک زبان برنامه نویسی مستقل است در حالی که JQuery مجموعه ای از کدهای جاوا اسکریپتی است. در واقع جی کوئری یک کتابخانه جاوا اسکریپتی کوچک و سریع است که فقط یک فایل js در آن گنجانده شده است. تعدادی زیادی از توابع داخلی را در دسترس قرار می دهد که با استفاده از آنها می توانید به فرایند برنامه نویسی خود سرعت بخشیده و آن را تسهیل کنید.
چرا جی کوئری (jQuery)؟
جی کوئری یک کتابخانه کوچک، سریع، مختصر و Cross browser است که ویژگی های فوق العاده ای دارد. همچنین علیرغم اینکه کتابخانه های جاوا اسکریپتی زیادی وجود دارد jQuery محبوب ترین و پر کاربردترین فریمورک جاوا اسکریپت در بین توسعه دهندگان وب است زیرا در مقایسه با سایر کتابخانه ها این فریمورک انعطاف پذیری بیشتری دارد و استفاده از آن آسان است. این فریمورک به کدهای بسیار کمی نیاز دارد و طیف وسیعی از پلاگین ها در سرتاسر دنیای وب با آن پیاده سازی و اجرا شده است. ویژگی مهم دیگر این کتابخانه این است که در تمام مرورگرها کار می کند و سبب شده است صفحات وب ساده تر و کاربرپسندتر باشند به همین دلیل تعامل کاربر و سایت را افزایش می دهد. همچنین از نظر سئو قابلیت بهینه سازی دارد و اجرای آن ساده و آسان است.
جی کوئری چه کاربردهایی دارد؟
فریمورک jQuery به توسعه دهندگان وب کمک می کند قابلیت های بیشتری به سایت های خود اضافه کنند. همانطور که گفته شد این فریمورک محبوب ترین کتابخانه جاوا اسکرپتی است که برای بررسی و مدیریت درخت HTML Dom از آن استفاده می شود. همچنین مدیریت انیمیشن های CSS و Ajax را تسهیل می کند. صفحات وب سایت را تعاملی تر و ساده تر می کند و سبب بهبود تجربه کاربری می شود. با استفاده از این فریمورک عملکردهای بصری مثل جلوه های ease-in و ease-out ساده ای در اختیار شما قرار می دهد و به همین دلیل به انتخاب اول برنامه نویسان تبدیل شده است.
جی کوئری از طریق DOM در مرورگر با عناصر HTML ارتباط برقرار می کند. شما می توانید کتابخانه jQuery را از سایت jQuery.com دانلود کنید و برای استفاده آن را به HTML خود اضافه کنید. جی کوئری را از طریق CDN نیز می توانید استفاده کنید. با کمک jQuery می توانید عناصر HTML را انتخاب کنید و اقدامات مختلفی که مدنظر دارید انجام دهید.
چرا توسعه دهندگان وب jquery را انتخاب می کنند؟
اکثر برنامه نویسان ترجیح می دهند که از فریمورک جی کوئری برای طراحی سایت استفاده کنند زیرا به کمک این کتابخانه تعاملات بین جاوا اسکریپت و HTML را تسهیل و استانداردسازی می کنند. در واقع استفاده از جی کوئری این امکان را به توسعه دهنده می دهد که وب خود را پویا نماید. همچنین استفاده راحت تر از قالب های Ajax را فراهم می کند. جی کوئری ابزار قدرتمندی است که با استفاده از آن هرگز دچار کمبود منابع نمی شوید و همیشه آنچه را نیاز دارید می توانید در آن پیدا کنید. از سوی دیگر سادگی و سازگاری بالایی دارد، کدهای تمیز و زیبایی دارد که به دلیل سینتکس (قواعد نحوی) ساده، استفاده از کتابخانه های اوپن سورس، انیمشین ها و افکت های فوق العاده در آن آسان است. مزیت دیگرش این است که بارگزاری صفحه سریع و سئو دوست است و به همین دلیل بیشتر توسط طراحان وب مورد استفاده قرار می گیرد.
جی کوئری چه مزایا و معایبی دارد؟
اگر هنوز شک دارید که آیا این کتابخانه به درد شما می خورد یا خیر؟ چند مورد از مزایای و معایبی که jQuery دارد را با هم مرور می کنیم تا راحت تر بتوانید تصمیم بگیرید. مهمترین مزایا و معایب این فریمورک برای توسعه وب عبارتند از:
مزایا
- یکی از ویژگی های اصلی کتابخانه jQuery مدیریت رویدادهاست. ایجاد رویدادهایی مانند عملکرد کلیک ماوس و ارسال فرم فقط به چند خط کد نیاز دارد. این ویژگی به تمیز نگه داشتن کدهای HTML کمک می کند و نیاز به سایر کنترل کننده ها برای مدیریت رویدادها نیست.
- اصلاح و ویرایش عناصر HTML با استفاده از DOM ساده تر شده است. رابط کاربر پسند مرورگر به شما اجازه می دهد عناصر وب را با استفاده از روش های مختلف رویداد، اضافه، ویرایش و یا حذف نمایید.
- روش Ajax، جی کوئری را برای توسعه وب ریسپانسیو ایده آل ساخته است بخصوص با استفاده از توابع Ajax. این روش تجربه کاربر را بهبود می بخشد زیرا برای بارگیری مجدد صفحه وب، عملیات درخواست HTTP را آسان می کند.
- جی کوئری دارای تعداد زیادی افکت های متحرک داخلی است. حتی این امکان را به توسعه دهنده می دهد که انیمیشن های سفارشی متشکل از ویژگی های CSS انتخابی خود داشته باشد.
- Cross brower بودن یکی دیگر از ویژگی های jQuery است، یعنی با همه مرورگرها سازگار است که سبب شده با مرورگرهای محبوب سازگار باشد. با انتخابگرهای CSS3 و سینتکس مسیر زبان XML نیز کار می کند.
- به خاطر داشته باشید که افزودن اسکریپت های جی کوئری به وب سایت از طریق CDN ساده تر است. در این روش نیازی به دانلود فایل js و ذخیره آن در پوشه سایت ندارید.
معایب
- این فریمورک علیرغم سبک بودن بسیار بزرگ است. از آنجایی که پایه کد مدام در حال گسترش است باز شدن فایل js زمان زیادی را در بر می گیرد که فشار بیشتری به کامپیوتر کاربر اعمال می شود.
- جی کوئری یادگیری و استفاده از جاوا اسکریپت را سخت می کند. در حالیکه که ایجاد رویداد برای مبتدیان را ساده می کند، اما انجام کارهای پیچیده تر مانند دستکاری و ویرایش DOM به درک بیشتری از جاوا اسکریپت نیاز دارد تا نتیجه دلخواه حاصل شود.
نکته پایانی
در این مقاله از رایا پارس به معرفی جی کوئری پرداختیم و دلایل محبوبیت آن نزد توسعه دهندگان وب را بررسی کردیم. بطور خلاصه جی کوئری یک کتابخانه جاوا اسکریپتی اوپن سورس است که کار با آن ساده است و به دلیل امکانات و ویژگی های فوق العاده ای که دارد سبب پویایی بیشتر و تعامل بالاتر وب سایت می شود. به همین دلیل اکثر توسعه دهندگان ترجیح می دهند از این فریمورک برای توسعه وب سایت هایشان استفاده کنند..