توسعه اپلیکیشن Hybrid یا اپلیکیشن Native؟ کدام یک بهتر است؟
6 دقیقه
توسعه چشم گیر دستگاه های تلفن همراه هوشمند موجب شده است که این دستگاه تقریبا در دسترس اکثر کاربران قرار بگیرد و در واقع کمتر کسی است که این روز ها طعم شیرین راحتی کارهای روزمره با اپلیکیشن ها را نچشیده باشد. این حجم از رضایت کاربران از اپلیکیشن های موبایل موجب شده است که بیشتر کسب و کارها به سمت طراحی اپلیکیشن برای برند خود بروند و یا توسعه اپلیکیشن را در دستور کار خود قرار دهند.در این مقاله می خواهیم یک نکته طلایی به مدیران کسب و کار بگوییم تا وقتی از آنها پرسیده میشود، توسعه اپلیکیشن Hybrid یا Native ؟ کدام یک بهتر است؟ بتوانند پاسخ درستی ارائه دهند. با ما همراه باشید.
در این بخش از مقاله می خواهیم ابتدا به تعریف اپلیکیشن Hybrid و اپلیکیشن Native بپردازیم. ویژگی ها، مزایا و معایب هر یک را بررسی کرده و سپس به بیان تفاوت های آنها بپردازیم.
تعریف اپلیکیشن های Native
اپلیکیشن های Native یا بومی اپلیکیشنهایی اختصاصی هستند که برای هر پلتفرم به طور جداگانه توسعه مییابند.به عنوان مثال اپلیکیشن های بومی به گونه ای هستند که از زبان Objective-C برای iOS و زبان Java برای Android استفاده می کنند. برای درک بهتر شما یک نمونه اپلیکیشن بومی معرفی می کنیم. برنامه معروف iTunes Store یکی از قدیمی ترین برنامههای بومی و اصلی در سیستم عامل iOS اپل است.
ویژگیهای اپلیکیشن های Native
- در طراحی اپلیکیشن بومی از کتابخانه ردهها (کلاسها) و متدهای خاص زبان برنامه نویسی آن پلتفرم استفاده میشود که به همین علت برنامه مورد نظر با سرعت بالاتری پردازش میشود.
- از سویی دیگر میتوان از رابط کاربری قویتر و غنیتری بهره برد زیرا کدهای ما در این گونه از برنامهها برمبنای Core Graphics همان دستگاه رندر میشود و خود این عامل سبب میشود که ۱۰ تا ۱۵ درصد مصرف باتری دستگاه هم کاهش یابد. این تفاوت گرافیکی در بازیها بسیار محسوس خواهد بود.
- در طراحی اپلیکیشن Native این امکان برای کاربر وجود دارد که از تمام قابلیتهای یک دستگاه استفاده کند (..., Api, Sensor) که خود همین امکان موجب استفاده بهینه از امکانات سخت افزاری دستگاه میشود.
- سایت معروف Mobithinking در یکی از مطالب خود در ارتباط با اپلیکیشن های Native چنین می نویسد: برنامههای بومی در صفحه اصلی گوشی هوشمند شما زندگی میکنند و این برابر است با انفجار تعامل بیشتر کاربر با برندها در طول زمان استفاده از تلفن همراه.
مجموع موارد فوق سبب میشود که اپلیکیشن های Native تجربه کاربری بسیار خوبی برای کاربران به همراه داشته باشند.
معایب اپلیکیشن های Native
- به دلیل متفاوت بودن هر پلتفرم و همچنین نیاز به دانش تخصصی برای هر کدام از آنها در جهت توسعه و طراحی اپلیکیشن ، دارای هزینه نسبتا بالایی هستند. به عنوان نمونه پلتفرمهای iOS و آندروید قریب به ۹۰ درصد سهم بازار تلفنهای همراه هوشمند را از آن خود کردهاند.
- انتشار نرم افزار فقط در فروشگاههای همان پلتفرم امکان پذیر خواهد بود.
- مشکلات و سختیهای ثبت اپلیکیشن در فروشگاههای جهانی برای توسعه دهندگان ایرانی از جمله معایب دیگر است.
- برخی از کارشناسان در حوزه امنیت تلفنهای همراه معتقدند که بسیاری از اپلیکیشنهایی که دادهها و اطلاعات خود را بر روی حافظه دستگاه نگهداری میکنند ناامن خواهند بود، زیرا در صورت مفقود شدن تلفن همراه تمام اطلاعات بهمراه آن خواهد بود و تقریبا هیچ راهی برای بازگشت یا از بین بردن آنها وجود ندارد این درصورتی است که برنامههای چند پلتفرمی این گونه نیستند.
تعریف اپلیکیشن های Hybrid
طراحی اپلیکیشن Hybrid ترکیبی از اپلیکیشن های Web و native هستند. ما پیش از این در مقاله ای مجزا وب اپلیکیشن را تعریف کردیم. اپلیکیشن های هیبرید همانند اپلیکیشن های Web باید در مرورگر مشاهده شوند اما برای مشاهده برنامه، نیازی به مرورگر گوشی نیست و محتوای برنامه در قالب یک نرم افزار Native توسط WebView در اندروید و یا UIWebView در iOS، نمایش داده می شود. طراحی نرم افزار های هیبرید توسط HTML و CSS و JavaScript صورت می گیرد و پس از آن با استفاده از برخی از نرم افزار ها مانند Cordova به نرمافزار Native تبدیل میشوند.
این روش توسعه نرمافزار نسبت به نرمافزارهای Native سریع تر و راحت تر است به علاوه امکان رفع مشکلات و یا به روزرسانی نرمافزار بسیار راحت است و نرم افزار را می توان در هر زمان در هر بستری منتشر کرد. با نرم افزار Cordova می توان اپلیکیشن های هیبرید را بدون کد نویسی دوباره، در بستر های مختلف منتشر کرد.
مقاله مرتبط: وب اپلیکیشن(PWA) چیست؟
همانند اپلیکیشن های Native، با استفاده از اپلیکیشن های هیبرید، به تمامی امکانات سختافزاری دستگاه امکان دسترسی وجود دارد اما به دلیل این که کد های برنامه های هیبرید، باید با مرورگر پردازش شوند، بازدهی این اپلیکیشن ها از بازدهی اپلیکیشن های Native کمتر است.
همانطور که گفته شد، اپلیکیشن های هیبرید را می توان با یکبار کد نویسی، در بستر های مختلف منتشر کرد و هم چنین امکان دسترسی به تمامی امکاناتی که سیستم عامل به برنامه نویس میدهد، وجود دارد. به علاوه اپلیکیشن های هیبرید، دارای Pluginهای متعددی هستند.
از معروفترین اپلیکیشن های Hybrid می توان به ، اپلیکیشن Walgreens اشاره کرد.
نکته جالب توجه دیگر این است که اپلیکیشن های Hybrid نزد سازمانها و کمپانیهای بزرگ از محبوبیت زیادی برخوردارند زیرا اغلب این سازمانها ترجیح میدهند اپلیکیشن خود را یکبار برای همیشه برای تمام پلتفرمها ارائه کنند.
ویژگیهای اپلیکیشن های Hybrid
- قابلیت نصب اپلیکیشن Hybrid بروی پلتفرمهای مختلف نظیر : iOS، آندروید، ویندوز موبایل و ...
- استفاده از یک پایگاه کد واحد برای همه سیستم عاملهای رایج تلفن همراه هوشمند.
- صرفه جویی در زمان و هزینههای توسعه برنامه.
- تمام اطلاعات برنامه بر روی پایگاه دادهها قرار دارد نه بر روی یک حافظه داخلی دستگاه.
معایب اپلیکیشن های Hybrid
- عدم دسترسی به امکانات کامل دستگاه (برنامههای ترکیبی تنها زیرمجموعهای از قابلیتهای گنجانده شده در هر پلتفرم بومی را پشتیبانی میکند، هنگامی که یک ویژگی و تکنولوژی جدید معرفی میشود توسعه دهندگان برنامه باید صبر کنند تا بر اساس (CPT (Cross Platform Tools این ویژگیهای جدید را تعریف کنند.
- نیاز مبرم به آگاهی و دانش کافی نسبت به زبانهای HTML۵ و CSS و
- عملکرد نسبتا ضعیف WebView بر روی پلتفرمهای گوناگون.
- عدم پشتیبانی از رابط کاربری بومی و ویجتها (در برنامههای چند پلتفرمی بدلیل اینکه رابط کاربری برای هر پلتفرمی بازسازی میشود تجربه کاربری نسبتا خوبی نخواهند داشت.)
- در برخی از پلتفرمها توابع مورد استفاده سبب بالا رفتن مصرف CPU و همچنین نشت حافظه (Memory Leak) خواهد شد.
- در اپلیکیشن های Hybrid همگرایی بر روی یک محیط توسعه همراه با گرافیک است، به همین دلیل عمدتا با صفحه نمایش سازگار نخواهند بود.
- ضرورت اتصال به اینترنت در زمان استفاده از این اپلیکیشنها.
تفاوت بین اپلیکیشن Hybrid و Native در چیست؟
اپلیکیشن های Native در یک زبان برنامه نویسی که پلت فرم مخصوص خود را دارد، توسعه داده می شوند و تنها با پلت فرم مربوطه سازگار هستند. برنامه های اندروید در ابتدا در جاوا توسعه پیدا کردند، در حالی که برنامه های iOS در Swift اپل توسعه یافته اند.
این در حالی است که اپلیکیشن های هیبریدی با استفاده از فناوری های وب مانند HTML5، جاوا اسکریپت و CSS در ترکیب با عناصر بومی توسعه می یابند. آنها اساسا وبسایت های مستقل از پلتفرمی هستند که با استفاده از یک webview بومی نمایش داده می شوند. webview یک کامپوننت بومی است که به وسیله سسیستم عامل هایی مانند اندروید و ios برای بارگذاری محتوای وب فراهم آورده میشوند.
نتیجه نهایی
هر دو نوع اپلیکیشن Hybrid و Native پاسخگوی نیاز کاربران هستند و نمی توان گفت یکی بر دیگری برتری دارد در واقع این دو نوع اپلیکیشن نقط ضعف یکدیگر را پوشانده و نقاط قوت هم را تقویت می کنند اما ما به شما قول دادیم که در پایان این مقاله بگوییم توسعه اپلیکیشن Hybrid یا Native ؟ کدام یک بهتر است؟
پاسخ چنین است اگر بخواهید اپلیکشن تان را با حداقل بودجه و در زمانی محدود توسعه دهید قطعا رویکرد هیبریدی از اولویت برخوردار است. این در حالی است که برنامه های بومی برای اپلیکیشن هایی که نیاز به عملکرد بی نظیر و ویژگی های سفارشی دارند مناسب تر است. ما فقط به شما مزایا و معایب هر کدام از اپلیکیشن ها را بارگو کردیم این وظیفه شماست که تصمیم بگیرید کدام یک از آنها برای شما مناسب تر است.
راههای ارتباط با کارشناسان رایا پارس