تفاوت برنامه نویسی بک اند (Back-end) و فرانت اند (Front-end) چیست؟
5 دقیقه
بک اند و فرانت اند دو اصطلاحی است که ممکن است شما هم بارها آنها را شنیده باشید. اگر برنامه نویس باشید قطعا مفهوم این دو را می دانید چیست. بک-اند و فرانت-اند دو اصطلاح رایج و بسیار پر کاربرد در دنیای برنامه نویسی هستند. اگر تازه وارد دنیای برنامه نویسی شده اید، ممکن است سر درگم باشید که بین frontend، backend و یا حتی فول استک کدام گزینه برای شما انتخاب بهتری است. ابتدا باید اشاره کنیم که توسعه وب یا برنامه نویسی به عملی گفته می شود که توسط آن می توان یک صفحه وب و یا یک نرم افزار ایجاد کرد. توسعه وب با استفاده از کدنویسی انجام می شود و به دو بخش فرانت و بک تقسیم می شود. اگر در حوزه وب و دنیای دیجیتال فعالیت می کنید و یا به برنامه نویسی علاقه دارید، در این مقاله به بررسی بک اند و فرانت اند و تفاوت هایشان می پردازیم پس با ما همراه شوید.
فرانت اند چیست و چه کاربردی دارد؟
متخصصین فرانت با در نظر گرفتن کاربر و نیازهایش دست به کدنویسی می زنند. وظیفه این گروه از برنامه نویسان کد زنی عناصر بصری سایت است که توسط کاربر دیده می شوند. در واقع طرح و ایده ای که طراح سایت ارائه کرده است را به صورت عناصر دیدنی اجرا می کند. بنابراین باید از کاربردی بودن این عناصر اطمینان حاصل کند. همچنین به فرانت-اند برنامه نویسی سمت مشتری یا Client-side نیز گفته می شود. بنابراین کار توسعه دهنده فرانت این است که به عناصر بصری سایت پویایی می بخشد به همین دلیل تمرکز این فرد بر روی مواردی است که کاربر پس از ورود به سایت یا برنامه مشاهده می کند. باید مطمئن شود که تعامل با سایت ساده است و روان کار می کند. متخصص فرانت اند، عناصری مانند دکمه ها، ناوبری ها، عکس ها، گرافیک ها، تصاویر متحرک و سازماندهی محتواهاست. Frontend ترکیبی از فناورهایی همچون HTML، جاوا اسکریپت و CSS است.
HTML هسته مرکزی یک سایت است و طراحی و عملکرد کلی سایت را مشخص می کند. نسخه اپدیت شده ابزارهای زیادی در اختیار توسعه دهندگان قرار داده است تا برنامه هایی که اجرا می کنند کاربردی تر و کاربر پسندتر باشد. .CSS به توسعه دهندگان امکان می دهد انعطاف پذیری لازم برای طراحی سایت های جذاب و تعامل پذیر را داشته باشند. جاوا اسکریپت به عنوان یک زبان رویداد محور به دولوپر امکان می دهد تا عناصر پویا بر روی صفحات HTML استاتیک ایجاد کنند. انگولار، امبر، ری اکت و بک بون فریمورک های محبوب Front end به شمار می روند.
مهمترین چالشی که فرانت اند با آن مواجه است، سرعت بالای تغییرات ابزارها، تکنیک ها و فناوری های مورد استفاده برای ساخت تجربه کاربری مطلوب است. ساخت یک رابط گرافیکی آسان و کاربر پسند به ظاهر یک هدف ساده است، اما یکی از پیچیده ترین کارهاست زیرا کیفیت و اندازه صفحه نمایش تلفن های هوشمند و سایر نمایشگر ها بسیار متفاوت هستند. امروزه اندازه صفحه نمایش و اتصال به اینترنت تنوع گسترده ای دارند و این موضوع بر دغدغه های طراحان و توسعه دهندگان برای طراحی و ساخت رابط کاربری اضافه شده است.
بک اند چیست و چه کاربردی دارد؟
توسعه backend روی قسمتی کار می کند که از چشم کاربر پنهان است. این همان چیزی است که باعث می شود یک سایت تعاملی باشد. به همین دلیل به زبان سمت سرور «server side» سایت نیز شناخته شده است. بطور مثال، فرض کنید می خواهید سایت یک رسانه اجتماعی را اجرا کنید. شما به مکانی برایذخیره تمام اطلاعات کاربران خود نیاز دارید که در دسترس تان هم باشد. به مکان ذخیره سازی اطلاعات پایگاه داده گفته می شود. از معروف ترین پایگاه های داده می توان به SQL Server، اوراکل و MySQL اشاره کرد. بک اند دولوپرر به مدیریت این پایگاه داده کمک می کند، همچنین محتوای سایت در آن ذخیره می شود. این بک اند است که به شما اطمینان می دهد عناصر بخش فرانت سایت رسانه شما زمانی که کاربر محتواهای اپلود شده را مرور می کند، به درستی کار می کنند. ارتباط کاربر با بخش backend ارتباط غیرمستقیمی است که توسط عناصر به کار رفته در فرانت سایت برقرار می شود. پس وظیفه بک اند ذخیره و مرتب کردن داده هاست ضمن اینکه خوب کار کردن عناصر فرانت را تضمین می کند. دولوپرهای backend بر روی کد سازی، عیب یابی و رفع خطاهای برنامه های کاربردی سایت، مدیریت پایگاه داده و فریمورک ها کار می کنند.
فول استک (Full Stack) دولوپر به چه کسی گفته می شود؟
اغلب برنامه نویسان و کسانی که در بخش طراحی سایت فعالیت می کنند فقط در یکی از دو بخشی که اشاره شد تخصص و تمرکز دارند. اما افراد کمی نیز هستند که به هر دو تسلط دارند و به آنها فول استک گفته می شود. تخصص و مهارت فول استک دولوپر او را تبدیل به یک بازیکن حرفه ای می کند که همیشه راهی برای حل مشکلات و خطاها دارد و می تواند فرایند برنامه نویسی را بهینه کند.
تفاوت فرانت اند (Frontend) و بک اند (Backend) چیست؟
همه سایت ها نیاز به هر دو بخش front-end و back-end دارند. توسعه فرانت بر جلوه ها و عناصر بصری سایت که کاربر می بیند تمرکز دارد. اما بک اند شامل ساختار، پایگاه داده و منطق سایت می باشد. بنابراین ترکیب این دوبخش سایتی را بوجود می آورد که مورد پسند کاربر بوده و سبب برقراری تعامل وی با سایت می شود. هر دو گروه برنامه نویسان به مهارت های کدنویسی قوی نیاز دارند. توسعه دهندگان فرانت-اند از زبان های برنامه نویسی برای پویا سازی سمت مشتری استفاده می کنند. برای این کار به مهارت فنی، خلاقیت و مهارت های ارتباطی نیاز است. توسعه دهنده بک-اند از زبان های برنامه نویسی سمت سرور استفاده می کند تا از عملکرد درست و صحیح سایت مطمئن شود.
سخن پایانی
تفاوت کامل برنامه نویسی فرانت اند و بک اند در این مقاله از رایا پارس شرح داده شد. برای پیاده سازی و اجرای یک وب سایت نیاز به دو فرد یا تیم دارید. گروهی که فرانت-اند کار می کنند و در واقع ایده طراح سایت را تبدیل به عناصر بصری می کند که توسط کاربر دیده می شود و با آنها تعامل برقرار می کند. توسعه دهنده بک-اند که به دولوپر سمت سرور نیز شناخته می شود وظیفه ذخیره سازی اطلاعات و مدیریت پایگاه داده را دارد و باید اطمینان کسب کند که عناصر بصری سایت به درستی کار می کنند.