تکنیک AJAX چیست؟ چه کاربردی در برنامه نویسی دارد؟
4 دقیقه
AJAX مخفف کلمات Asynchronous JavaScript and XML، یک تکنیک جدید برای ایجاد برنامه های کاربردی بهتر، سریعتر و تعاملی با کمک XML، HTML، CSS و جاوا اسکریپت جهت طراحی سایت است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مزایا و معایب AJAX آشنا کنیم.
استفاده از Ajax در طراحی سایت به محتوا در صفحات وب اجازه می دهد تا محتوای انتخابی شما بلافاصله بروزرسانی شود، بر خلاف HTTP، که در آن کاربران باید یک صفحه کاملا جدید را بارگذاری کنند.
برای مثال Google Maps یک برنامه شناخته شده است که از Ajax استفاده می کند. رابط کاربری کاربر، که اجازه می دهد تا نمایش ها را تغییر داده و نقشه را در همان لحظه تغییر دهد. برنامه های Ajax نیازی به نصب پلاگین ندارند، بلکه به طور مستقیم با یک مرورگر وب کار می کنند. به دلیل وابستگی تکنیک به XMLHttpRequest، برنامه های اولیه تنها با مرورگر اینترنت اکسپلورر مایکروسافت کار می کردند، اما در حال حاضر اکثر مرورگرها از Ajax پشتیبانی می کنند.
Ajax تکنولوژی اختصاصی یا محصول آماده ای نیست. توسعه دهندگان وب برای چندین سال از جاوا اسکریپت و XML استفاده کرده اند. جسی جیمز گرت مشاوره شرکت "Adaptive Path" با استفاده از نام "Ajax" را به عنوان یک راهکار سریع در برنامه نویسی فن آوری های خاص در یک رویکرد نام برده است.
در وردپرس، AJAX را می توان در ویرایش پست صفحه ببینید که در آن می توانید یک دسته جدید را بدون بار گذاری اضافه کنید. بطور مثال می توان در صفحه نظرات مشاهده نمایید که در آن شما می توانید بدون بارگذاری مجدد صفحه نظر خود را تایید یا حذف کنید.
JavaScript and XML
همانطور که در بالا ذکر شد، "J" در AJAX، نشانه جاوا اسکریپت است. جاوا اسکریپت یک نوع زبان برنامه نویسی در طراحی سایت است که برای خودکار سازی فرایندهای وب سایت استفاده می شود، جاوا اسکریپت، به طور خاص برای ایجاد، اضافه کردن و مدیریت محتوای وب سایت پویا مورد استفاده قرار می گیرد. به عبارت دیگر، پس از زبان های نشانه گذاری مانند HTML و CSS برای ساخت و نمایش ویژگی های وب استاتیک (هدر ها، فونت ها، پاراگراف ها و غیره) مورد استفاده قرار می گیرند. جاوا اسکریپت برای کنترل ویژگی هایی که نیاز به زمانبندی در زمان واقعی دارند بکار می روند.
مزایا و معایب Ajax
در این بخش به بیان مزایا و معایب استفاده از ajax در طراحی سایت میپردازیم. در ابتدا مزایای آن را بیان میکنیم.
مزایای استفاده از AJAX
- AJAX مزایای عمده ای دارد. به صفحات وب اجازه می دهد که به صورت سریال به روز شوند و تغییر کمی از داده ها در سرور ایجاد کند. به این ترتیب ممکن است قسمتهایی از یک صفحه وب را به روزرسانی کند بدون اینکه محتوای تمام صفحه را مجددا بارگیری کند. صفحات کلاسیک باید کل صفحه را بارگیری مجدد کنند که بسیار زمانبر است. AJAX عملکرد مرورگر را افزایش می دهد و سرعت مرور سریع را تسهیل می کند.
- AJAX با استفاده از اسکریپت های سمت سرویس گیرنده با سرور وب و همچنین تبادل اطلاعات با استفاده از جاوا اسکریپت ارتباط برقرار می کند. با استفاده از AJAX، می توانید بار شبکه و استفاده از پهنای باند را کاهش دهید. زمان پاسخ سریع تر است، از این رو عملکرد و سرعت افزایش می یابد.
- AJAX می تواند با NET، J2EE، PHP، یا هر زبان دیگری سازگار باشد. این تقریبا از تمام مرورگرهای محبوب مثل Internet Explorer 5 و بالاتر، Mozilla Firefox 1.0 و بالاتر، Apple Safari 1.2 و بالاتر، Opera 7.6 و بالاتر و RockMelt پشتیبانی می کند.
- بازیابی اطلاعات غیر همزمان می تواند ستون فقرات برنامه های AJAX باشد. از این رو، درخواست ها به طور موثر مدیریت می شوند و بارگذاری محتوای پویا با افزایش کارایی قابل توجهی به بالاترین سطح می رسد.
- برنامه های AJAX می تواند انتقال آسان بین صفحات وب داشته باشند و نیازی به استفاده از دکمه های عقب و جلو معمول در مرورگر نیست.
معایب استفاده از AJAX
- AJAX به جاوا اسکریپت بسیار وابسته است. این به نظر می رسد یک مانع بوجود می آورد، که AJAX مجبور است در بسیاری از مرورگرها کار کند. مرورگرانی که از جاوا اسکریپت پشتیبانی نمی کنند و گزینه جاوا اسکریپت را غیرفعال می کنند قادر به استفاده از قابلیت های آن نخواهند بود. با توجه به وابستگی AJAX به جاوا اسکریپت، برای طراحی برنامه های کاربردی موبایل مناسب نیست.
- استفاده از AJAX باعث می شود، اشکال زدایی صفحات وب دشوار شود و حجم استفاده از کدهای صفحه وب افزایش یابد، و صفحه وب را با تهدید امنیتی رو به رو نماید.