ری اکت چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
5 دقیقه
اگر برنامه نویس باشید حتما رای اکت را می شناسید و اگر علاقمند به برنامه نویسی و در حال یادگیری آن هستید بارها نام React JS را شنیده اید. ری اکت یک کتابخانه اوپن سورس جاوا اسکریپتی است که از آن برای ساخت رابط گرافیکی (در اپلیکیشن های تک صفحه ای) بهره می برند. ری اکت توسط تیم فیسبوک در سال ۲۰۱۱ توسعه یافت. هرچند ری اکت یک زبان برنامه نویسی نیست اما چون یک کتابخانه بسیار غنی است، بطور گسترده در توسعه وب مورد استفاده قرار می گیرد و از رایح ترین کتابخانه های فرانت اند است. هر فردی که قصد دارد با ری اکت کار کند باید قبل از کار با آن آشنا شود و بداند مزایا و کاربرد آن چیست تا بهترین نتیجه را به دست آورد. در این مقاله قصد داریم ری اکت را معرفی کرده و مزایا و کاربردهایش را توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
ری اکت چیست؟
در مقایسه با فناوری های موجود، ری اکت یک فناوری جدید محسوب می شود. کتابخانه ری اکت توسط یک مهندس کامپیوتر به نام جردن واک در سال ۲۰۱۱ ابداع شد. در ابتدا این کتابخانه با هدف استفاده داخلی در شرکت فیسبوک ایجاد گردید اما به مرور توسعه یافت تا سرانجام در سال ۲۰۱۳ در دسترس تمام برنامه نویسان قرار گرفت. فید خبری ری اکت اولین برنامه آن بود که در سال ۲۰۱۱ ایجاد گردید. بعدها اینستاگرام آن را به پلتفرم خود اضافه کرد.
از ری اکت برای ساخت رابط گرافیکی اپلیکیشن های تک صفحه ای، برای مدیریت لایه ویو (View) وب استفاده می شود. همچنین این امکان را به برنامه نویس می دهد تا کامپوننت های قابل استفاده مجدد رابط کاربری ایجاد کند.
برنامه نویسان قادرند برای وب اپلیکیشن های بزرگ بدون نیاز به reload با استفاده از ری اکت صفحه جدید بسازند. سرعت بالا در کنار سادگی و مقیاس پذیر بودن ری اکت سبب شده است از این کتابخانه با سایر کتابخانه های جاوا اسکریپتی بطور ترکیبی استفاده کنند.
ویژگی هایی که ری اکت را به محبوب ترین فریمورک جاوا اسکریپتی تبدیل کرده است
در حال حاضر می توان ری اکت را محبوب ترین فریمورکی دانست که برای توسعه فرانت اند در طراحی سایت استفاده می شود. این محبوبیت دلایل مختلف دارد مثلا اینکه ساده است، اجزایی دارد که قابل استفاده مجدد هستند و ... . برخی از مهمترین این دلایل عبارتند از:
۱.سبب سهولت در ایجاد برنامه های پویا (Dynamic) می شود
با استفاده از ری اکت می توان اپلیکیشن های وب پویا را به سادگی ایجاد کرد، زیرا به کدنویسی کمتری نیاز دارد و عملکرد بیشتری را ارائه می کند برخلاف جاوا اسکریپت که غالبا کدنویسی در آن به سرعت پیچیده می شود.
۲. عملکرد را بهبود می بخشد
ری اکت از DOM مجازی استفاده می کند، بنابراین برنامه های وب را سریعتر ایجاد می کند. DOM مجازی حالت های قبلی مولفه ها یا آیتم ها را بررسی و مقایسه می کند و تنها مواردی را در Real DOM تغییر کرده اند آپدیت می کند این در حالی است که سایر برنامه های کاربردی وب معمولی همه مولفه ها را آپدیت می کند.
۳. کامپوننت های ایجاد شده قابلیت استفاده مجدد دارند
کامپوننت ها اجزای سازنده هر برنامه ری اکتی هستند، و یک برنامه واحد معمولا از چند کامپوننت ساخته شده است. این کامپوننت ها منطق و کنترل مخصوص به خودشان را دارند و به همین دلیل می توان از آنها در سرتاسر برنامه مجددا استفاده کرد، که سبب کاهش چشمگیر سرعت توسعه یک برنامه می شود.
۴. جریان داده یک طرفه است
ری اکت از یک جریان داده یکطرفه تبعیت می کند. بدین معنی که در هنگام طراحی اپلیکیشن برنامه نویسان کامپوننت های فرزند را درون کامپوننت های والد قرار می دهند. از آنجایی که جریان داده یک طرفه است، شناسایی خطاها و رفع آنها را ساده تر کرده و در همان لحظه برنامه نویس متوجه می شود که خطا در کدام قسمت رخ داده است.
۵. منحنی یادگیری کوچک شده است
یادگیری ری اکت ساده است، زیرا مفاهیم پایه HTML و جاوا اسکریپت را به همراه چند مورد مفید دیگر ترکیب می کند. با این حال، همانطور که یادگیری سایر فریمورک ها نیاز به زمان دارد، برای رسیدن به درک درست از کتابخانه ری اکت نیز باید زمان بگذارید.
۶. برای توسعه اپلیکیشن های وب و موبایل مناسب است
همه ما می دانیم که از فریمورک ری اکت برای توسعه برنامه های وب استفاده می کنند، اما این تمام ماجرا نیست. فریمورک ری اکت نیتیو (REACT Native) که از ری اکت گرفته شده، محبوبتر از خود ری اکت است و برای اپلیکیشن های زیبای موبایلی به کار می رود. بنابراین، در واقع ری اکت برای ساخت برنامه های وب و اپلیکیشن کاربرد دارد.
۷. ابزارهای اختصاصی برای خطایابی ساده دارد
فیسبوک یک افزونه کروم منتشر کرده است که می تواند اپلیکیشن های ری اکت را دیباگ کند. این اکستنش به فرایند شناسایی و رفع خطاها در برنامه های وب که با ری اکت ساخته شده اند، سرعت می بخشد و سبب سهولت آن می شود.
۸. بر روی سئوی سایت تاثیرگذار است
گاهی اوقات ممکن است موتورهای جستجو مثل گوگل قادر به خواندن کدهای جاوا اسکریپت نباشند. در این مواقع ری اکت به کمک جاوا اسکریپت می آید، React JS بر روی سرور اجرا شده و باعث نمایش DOM مجازی از طریق یک صفحه وب می شود. در واقع ری اکت سبب می شود در هر شرایطی موتور جستجو بتواند کدها را بخواند که تاثیر مثبت بر سئوی وبسایت دارد.
دلایلی که بیان شد، محبوبیت زیاد فریمورک ری اکت را در بین تعداد زیادی از توسعه دهندگان و برنامه نویسان مشخض می کند.
نکته پایانی
در دنیای برنامه نویسی، زبان های بسیاری مورد استفاده توسعه دهندگان و برنامه نویسان قرار می گیرد. فریمورک ری اکت که یک کتابخانه اوپن سورس جاوا اسکریپتی است به دلیل ویژگی هایی که دارد به محبوب ترین فریمورک برای توسعه فرانت اند تبدیل شده است. سادگی، سرعت بالا، کامپوننت بیس بودن، بکطرفه بودن جریان داده، بهبود عملکرد و تاثیرگذاری بر سئوی سایت از جمله ویژگی هایی است که می توان برای این فریمورک بسیار دوست داشتنی برشمرد. اگر تمایل به یاد گرفتن برنامه نویسی دارید می توانید مقالات رایا پارس را دنبال کنید.
بیشتر بخوانید: تفاوتهای زبان تایپ اسکریپت و جاوا اسکریپت ( راهنمای جامع)