بوت استرپ (Bootstrap) چیست؟
5 دقیقه
در ادامه تحلیل و بررسی اصطلاحات تخصصی طراحی سایت، پس از معرفی API و کاربردهای آن به سراغ بوت استرپ (Bootstrap) میرویم. بوت استرپ فریم ورکی است که به وسیله آن می توان یک وب سایت ریسپانسیو طراحی کرد.
در ادامه ای مقاله به صورت کامل و جامع به تعریف، تحلیل و بررسی بوت استرپ خواهیم پرداخت.
سرفصل های مورد بررسی در این مقاله:
بوت استرپ (Bootstrap) چیست؟ بررسی تاریخچه، مزایا و معایب بوت استرپ؟ مقایسه سئو سایت طراحی شده با بوت استرپ و سئو سایت طراحی شده توسط برنامه نویس به صورت دستی.
تعریف بوت استرپ
در این بخش می خواهیم بگوییم بوت استرپ (Bootstrap) چیست؟
با ساده ترین زبان ممکن بوت استرپ را می توان به عنوان منبعی جامع از ابزارهای مورد نیاز طراحی سایت معرفی کرد که حاوی کتابخانه های CSS و HTML و LESS و JS است و برنامه نویس به راحتی می تواند کد یا ابزار دلخواه خود را از این کتابخانه های کامل و جامع فراخوانی کند.
به صورت تخصصی تر نیز می توان بوت استرپ را این گونه تعریف کرد:
بوت استرپ (Bootstrap) یک فریم ورک بسیار کاربردی است که حاوی مجموعه ای از ابزار های مورد نیاز طراحی سایت است. مجموعه ابزار های بوت استرپ بر اساس زبان های CSS و HTML و LESS و JS نوشته شده اند. به کمک ابزارهای رایگان موجود در بوت استرپ برنامه نویس به راحتی می تواند به جای کد زدن، کد آماده قالب، ستون، تب و ... را درون برنامه خود فراخوانی کند. در واقع به کمک این فریم ورک پروسه برنامه نویسی بسیار کم حجم تر و ساده تر از حالت دستی انجام شده و نیاز برنامه نویس به برخی از پیش نیاز ها نیز به شدت کاهش می یابد، علاوه بر این استفاده از ابزار های بوت استرپ به زیباسازی وب سایت و افزایش UI آن نیز کمک بسیار می کند.
مقاله مرتبط: چرا UI و UX برای جستجوگرها بسیار مهم است؟
اگر بخواهیم به صورت جزئی تر، ساختار بوت استرپ را بررسی کنیم باید بگوییم ساختار اصلی بوت استرپ را گرید ها تشکیل داده اند. گرید های نامبرده شده سایر ابزار های مورد نیاز برای طراحی سایت را در دل خود جای داده اند و در واقع به کمک استفاده از گرید هاست که می توان صفحات لایه بندی شده طراحی کرد و همین شیوه موجب ریسپانسیو شدن سایت های طراحی شده توسط فریم ورک بوت استرپ می شود. متاسفانه توضیح و معرفی بیشتر گرید ها از حوصله این مقاله خارج بوده و در مقالات آینده قطعا به آنها خواهیم پرداخت.
تاریخچه بوت استرپ
پروسه برنامه نویسی به خودی خود یکی از پروسه های پیچیده و سخت تلقی می شود. بسیار دیده شده که برنامه نویسان در میان کدهای بسیار سردر گم شده و خروجی کارشان خیلی باب میل مشتری نیست. در سال 2011 میلادی تعدادی از توسعه دهنده گان و طراحان تیم Twitter در راه جستجوی ارائه راه کاری برای ساده سازی پروسه کد نویسی گام برداشتند، حاصل جستجو و تلاش تیم Twitter ارائه فریم ورکی به نام بوت استرپ (Bootstrap) بود که کار برنامهنویسی را برای طراحان وب و توسعهدهندگان آسانتر کرده و سازگاری خروجی وب سایت را نیز در دستگاه های مختلف بهبود بخشید.
خروجی خوب فریم ورک ارائه شده توسط تیم Twitter موجب شد تا در فوریه سال ۲۰۱۲، بوت استرپ پر ستاره ترین پروژه ی GitHub شناخته شده و این جایگاه را تا ژوئن سال ۲۰۱۴ حفظ کند.
تحلیل و بررسی مزایای استفاده از بوت استرپ
- بوت استرپ (Bootstrap) با در اختیار داشتن ابزار های آماده، توانست پرکاربرد ترین امکانات اولیه وب سایت ها از جمله دکمه ها، منوهای آبشاری، فرم ها، جدول ها و ... را براحتی فرآهم بیاورد.
- با استفاده از ابزار های موجود در بوت استرپ می توان عناصر طراحی سایت را واکنشگرا کرد.
- یکی از ویژگی های ارزشمند فریم ورک بوت استرپ این است که با تمامی موتورهای جستجو هماهنگ است. به عبارتی دیگر تمامی موتور های جستجو بوت استرپ را پشتیبانی می کنند.
- در بخش های قبل گفتیم با استفاده از بوت استرپ می توان یک وب سایت ریسپانسیو طراحی کرد در این قسمت توضیحات خود را تکمیل تر می کنیم. اگر برنامه نویس در برنامه خود از بوت استرپ (Bootstrap) استفاده کند، دیگر نیازی نیست تا وب سایت خود را به صورت دستی و مجزا برای دسکتاپ، موبایل و تبلت ریسپانسیو کند. بلکه بوت استرپ به صورت خودکار سایت طراحی شده را برای نمایش در دستگاه های مختلف سازگار می کند.
- بوت استرپ امکان طراحی سایت را برای افرادی که از رفتن به سمت کد نویسی ترس داشتند بسیار راحت کرده است.
- بوت استرپ موجب افزایش چشمگیر سرعت و دقت در برنامه نویسی می شود.
- استفاده از مجموعه ابزار های بوت استرپ موجب می شود تا وب سایت طراحی شده ظاهر کاربر پسند تری نسبت به حالت طراحی دستی داشته باشد. به عبارتی دیگر بوت استرپ موجب افزایش UI وب سایت شده و شکل استانداردی به خروجی کار می دهد.
مقاله مرتبط: دلایل نیاز به طراحی ریسپانسیو
تحلیل و بررسی معایب استفاده از بوت استرپ
پس از تحلیل و بررسی مزایای استفاده از بوت استرپ نیاز است تا معایب آن را نیز بررسی نماییم. با وجود تمام مزایایی که برای این فریم ورک ارزشمند بیان شد اما بوت استرپ خالی از عیب نیست. از جمله معایب بوت استرپ می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- وب سایت های طراحی شده توسط بوت استرپ شباهت زیادی به یکدیگر دارند.
- بوت استرپ با راحت کردن کار برنامه نویس موجب شده تا امروزه خلاقیت کمتری نسبت به گذسته از برنامه نویسان شاهد باشیم.
مقایسه سئو سایت طراحی شده با بوت استرپ و سایت طراحی شده توسط برنامه نویس
در این بخش می خواهیم سایت طراحی شده توسط فریم ورک بوت استرپ (Bootstrap) را از نظر سئو سایت با سایت طراحی شده توسط برنامه نویس به صورت دستی، مقایسه نماییم.
در یک جمله می توان گفت از نظر اصول سئو هیچ تفاوتی بین وب سایت های طراحی شده توسط برنامه نویس به صورت دستی و وب سایت های طراحی شده توسط فریم ورک بوت استرپ وجود ندارد. بوت استرپ تنها کاری که می کند این است که سرعت و دقت پروسه طراحی سایت را افزایش می دهد و به هیچ وجه در اصول فنی سایت خللی ایجاد نمی کند.
در این مقاله سعی کردیم با ساده ترین زبان ممکن شما را با یکی دیگر از اصطلاحات تخصصی طراحی سایت آشنا نماییم. برای آگاهی بیشتر در زمینه مباحث سئو سایت ، طراحی سایت، طراحی اپلیکیشن و دیجیتال مارکتینگ با وب سایت رایا پارس همراه باشید.